16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

05.06.2023 / 08:54 Regija - Zvečan

Nastavljaju se protesti na sjeveru Kosova

Nastavljaju se protesti na sjeveru Kosova
Foto: Kosovo online

Srbi se već deseti dan zaredom okupljaju u blizini zgrada lokalne samouprave na sjeveru Kosova.

KFOR se i dalje nalazi u neposrednoj blizini zgrade općine i na svim prilazima Zvečanu.

"Svojim potpisom pored bodljikave žice pred vojnicima KFOR-a, službenici Općine Zvečan potvrdili su jutros na početku nove radne sedmice da su na posao došli na vrijeme, iako su bili spriječeni da dođu do svojih ureda u općine koje su već druge sedmice okupirale specijalne snage kosovske policije", navodi RTS.

Noć je u Zvečanu protekla mirno, a veliki broj građana počeo je pristizati na proteste nešto prije sedam sati.

Kosovski Srbi ne odustaju od zahtjeva da albanski predsjednici općina ne ulaze u službene zgrade, da ih napuste i specijalci, te da uhapšeni Radoš Petrović i Dušan Obrenović budu pušteni na slobodu.

Kriza na Kosovu traje više od sedam dana otkako su novoizabrani predsjednici općina uz pomoć kosovske policije pokušali ući u službene objekte. Srbi su ih pokušali spriječiti, a specijalci su potom zauzeli objekte lokalne samouprave.

Kako bi smirili situaciju, Europska unija i SAD od Prištine traže nove izbore, izlazak Srba na njih i formiranje Zajednice srpskih općina.

Zapovjednik KFOR-a Angelo Michele Ristuca kritizirao je kosovskog premijera Albina Kurtija zbog imenovanja albanskih gradonačelnika na sjeveru Kosova i poručio kako se misija NATO-a ne može koristiti kao kišobran za jednostrane akcije, te da bi bez nje sjever Kosova bio "drugi ratno žarište", javlja Fena.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo