2°C
Mostar 7°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 2°C

05.06.2023 / 08:56 Rat u Ukrajini - Belgorod

Ruski partizani planiraju zarobljenike predati Kijevu

Ruski partizani planiraju zarobljenike predati Kijevu
Foto: Reuters
Proukrajinska skupina ruskih partizana objavila je u nedjelju da je zarobila nekoliko ruskih vojnika tokom prekograničnog napada na jug Rusije i da će ih predati ukrajinskim vlastima.

Ruski dobrovoljački korpus to je objavio u video izjavi na Telegramu nakon napada na rusku regiju Belgorod. Korpus je, zajedno s borcima iz Legije slobode Rusije, preuzeo odgovornost za niz napada unutar ruskog teritorija, uključujući napad proše sedmice kada je Moskva rekla da su dva civila ubijena tokom borbi, javlja Hina.

Na video isječku čini se da se vidi desetak ruskih vojnika u zarobljeništvu, dok dvojica leže na bolničkim krevetima.

Korpus je ranije rekao da je zarobio dvojicu vojnika. Muškarac iz skupine, koji nije naveo svoje ime, rekao je da je više Rusa zarobljeno tijekom dana.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov ranije je pristao dočekati skupinu ako su vojnici još uvijek živi. Pripadnik korpusa na videu rekao je da se Gladkov nije pojavio na dogovorenom mjestu sastanka.

Proukrajinske snage napale rusko selo u blizini granice, zarobili ruske vojnike

“Već smo odlučili o sudbini ovih momaka. Oni će biti prebačeni na ukrajinsku stranu radi postupka razmjene”, rekao je muškarac.

Ukrajina i Rusija provodile su redovite razmjene zatvorenika.

Muškarac je rekao da se upravo vratio iz ruskog grada Nove Tavoljanke, gdje je Gladkov ranije izvijestio da se borio s grupom “ukrajinskih diverzanata”.

Rusko ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da su njegove snage razbile skupinu, odbacivši njezine borce natrag u Ukrajinu.

Gladkov je kasnije objavio kratku izjavu u kojoj je rekao da je razgovarao s lokalnim vlastima. Nije spomenuo planirani sastanak s članovima skupina.

“Uskoro će Rusi shvatiti svu podlost i nepravdu rata koji je pokrenuo Putin”

Ukrajina negira izravnu umiješanost u prekogranične napade, ali ih smatra posljedicom ruske invazije, predviđajući uspon, kako ih naziva, snaga koje se suprotstavljaju ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Ovi ruski ljudi uzeli su oružje protiv svoje volje. Uskoro će Rusi shvatiti svu podlost i nepravdu rata koji je pokrenuo Putin”, rekao je u videu drugi član korpusa koji se nije identificirao.

Gladkov je ranije u nedjelju rekao da su ukrajinske snage nastavile granatirati njegovu regiju tijekom noći nakon što su dvije osobe ubijene prethodne večeri, a stotine djece evakuirane dalje od granice.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo