8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

06.06.2023 / 20:43 Rat u Ukrajini - Ukrajinski predsjednik

Zelenski pozvao Vatikan da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana

Zelenski pozvao Vatikan da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana
Foto: Arhiv
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u utorak Vatikan da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana na sastanku s Papinim izaslanikom o ruskom ratu u Ukrajini.

Talijanski kardinal Matteo Zupi, kojega je papa Franjo zadužio da provede mirovnu misiju i pokuša pomoći okončati rat u Ukrajini, posjetio je Kijev.

Zelenski je rekao da su razgovarali o situaciji u Ukrajini i humanitarnoj suradnji u "okviru ukrajinske mirovne formule".  "Samo zajednički napori, diplomatska izolacija i pritisak na Rusiju mogu utjecati na agresora i donijeti pravedan mir ukrajinskoj zemlji", napisao je Zelenski na aplikaciji Telegram.

"Pozivam Svetu Stolicu da doprinese provedbi ukrajinskog mirovnog plana. Ukrajina pozdravlja spremnost drugih država i partnera u pronalasku načina za mirom, ali pošto je rat na našem teritoriju, algoritam za postizanje mira može biti samo ukrajinski", dodao je.

Zelenski se susreo s papom Franjom u Vatikanu u svibnju i kasnije se doimao hladnim na izglede ikakve papinske inicijative koja bi postavila Ukrajinu u jednak položaj s Rusijom koja ju je napala u veljači 2022.

Zelenskijev mirovni plan poziva na obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih snaga, prekid neprijateljstava i obnovu državnih granica Ukrajine. Uoči putovanja papinog izaslanika, Vatikan je objavio da je glavna svrha posjeta poslušati stajalište Kijeva o načinima "postizanja pravednog mira i podrške humanitarnim gestama koje bi mogle pomoći smanjiti napetosti".

Čini se da je spomen "humanitarnih gesta" referenca na zahtjev Kijeva za pomoć u vraćanju ilegalno deportirane ukrajinske djece za što je okrivljena Rusija, no Zelenski se u utorak nije oglasio o tom pitanju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo