5°C
Mostar 9°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

07.06.2023 / 09:08 Auto - Francuska

Vlasnici automobila tuže Renault zbog pretjerane potrošnje ulja

Vlasnici automobila tuže Renault zbog pretjerane potrošnje ulja
Foto: Reuters
Renault je priznao boljku svojih motora, ali ne i potrebu za opozivom.

Sporni su automobili pogonjeni 1.2-litrenim benzinskim motorom koji su se proizvodili od 2012. do 2016. godine, a takvih je oko 133.000 u Francuskoj i preko 400.000 u Evropi. Utvrđeno je da ti motori prekomjerno troše ulje, što pojedini Renaultovi vlasnici smatraju dovoljnim razlogom za pokretanje tužbe, prenosi Index Auto.

Trenutno se na kaznenu prijavu priprema grupa vlasnika spornih automobila iz Francuske. U Renaultu ne opovrgavaju prekomjernu potrošnju ulja, ali smatraju kako to ne predstavlja sigurnosni rizik i ne zahtijeva opoziv. Pritom naglašavaju kako je u Francuskoj takvih automobila 133.050.

Grupa vlasnika je podnijela prijavu pred kaznenim sudom u Nanterreu, a njihov odvjetnik Christophe Leguevaques rekao je Reutersu da će tužba izložiti "tešku prevaru i upitnu poslovnu praksu", kao i "prevaru" i "ugrožavanje života drugih".

Glasnogovornik Renaulta izjavio je kako proizvođač pruža tehničku podršku i finansijsku pomoć onima koji su pogođeni problemom s motorom.

Nissan čini isto, napominjući da podržava sve kupce koji mogu osjetiti buku motora, neispravno paljenje motora, nisku snagu ili prekomjernu potrošnju ulja prema njihovim pravilima o jamstvu i korisničkoj podršci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo