0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

07.06.2023 / 16:12 Politika - Visoki predstavnik

Schmidt: Iznenađen sam, državna imovina je tehničko pitanje

Schmidt: Iznenađen sam, državna imovina je tehničko pitanje
Foto: FENA

Upravni odbor PIC-a tokom dva dana razmatrao je pitanja izbornog sistema u BiH, potrebe implementacije uvjeta za članstvo u EU te raspodjeli državne imovine.

Kazao je to na pres-konferenciji u Sarajevu nakon sjednice visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pojašnjavajući da se Upravni odbor usaglasio da je potrebno vratiti povjerenje birača u izbori sistem.

- Integritet izbornog procesa mora biti ojačan jer je to jedan od najvažnijih uvjeta za BiH i njen napredak ka Evropskoj uniji i zato smo pozdravili opredjeljenje Vijeća ministara BiH i koalicionih partnera da nastave s reformama - dodao je Schmidt.

Podvukao je da je PIC pozvao na pronalazak održivog i prihvatljivog rješenja za raspodjelu državne imovine jer je to jedan od zadataka u okviru paketa 5+2 i u okviru Schmidtovog mandata, navodeći da je potrebno donijeti državni zakon o tome i predložiti raspodjelu imovine uz učešće svih aktera u tom procesu.

Kaže da je iznenađen zbog činjenice da neki povezuju pitanje državne imovine s nekim drugim temama, jer je to pitanje riješeno u svim državama nastalim nakon raspada bivše Jugoslavije, a podsjetio je da postoji Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine koji su potpisali BiH, Hrvatska, Slovenija, Sjeverna Makedonija i Jugoslavija koja se tada sastojala od Srbije i Crne Gore.

Najavio je da će grupa eksperata koju je oformio Ured visokog predstavnika (OHR) nastaviti rad na stručnim i tehničkim stvarima ovog pitanja i preporuke uručiti vlastima u BiH kako bi oni uz te preporuke nastavili rješavati ovo pitanje.

- Ova zemlja nije imala ovako velike šanse kao u posljednjih nekoliko godina Prvo moramo osigurati da se nastavi moenutum koji se počeo dešavati s novom vlasti: BiH ima kandidatski statu za pristup u EU. Imamo opet ratu u Evropi, i usprkos svim izazovima i dalje imamo veliki broj šansi i puno odgovornosti. Tako da je međunarodna zajendnica jasna u vidu svog stava prema BiH. Moraju se doseći evropski standardi u pogledu integriteta izbora i rada pravosuđa, rekao je.

Naveo je da je državana imovina tehničko pitanje.

- Moram reći da sam pomalo iznenađen jer neki povezuju pitanje s nekim drugim pitanjima. Kada su u pitanju opravi stručnjaci uključujući i političare kada govore o ovoj temi, treba ih podsjetiti kada postoji ugovor o sukcesiji koje su potpisale 5 država nasljednica Jugoslavije, to predstavlja jednu osnovu s kojem sm otpočeli naše aktivnosti. Ja sam također obavijesti Upravni odbor PIC-a, da postoji tehnička grupa stručnjaka koja radi na iznalaženju rješenja u korist građana. Nisam ovdje da udovoljim bilo kojem predstavniku entiteta. Dobio sam dosta podrške, dakle jedinstvenu podršku na nivou odbora, rekao je Schmidt.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo