9°C
Mostar 11°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

08.06.2023 / 14:51 Politika - Ambasadori uputili kritiku

Štetni nacrt zakona o VSTV-u ispunjavanje želja SNSD-a i HDZ-a!?

Štetni nacrt zakona o VSTV-u ispunjavanje želja SNSD-a i HDZ-a!?
Foto: Vijesti.ba

Samo mjesec dana od usvajanja na Vijeću minister BiH nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BIH, naišao je na oštre kritike međunarodne zajednice.

Ambasadori su od zajedničkog kolegija, te predsjedavajućih klubova poslanika stranaka zastupljenih u Predstavnički i Domu naroda Parlamenta BiH, zatražili da se nacrt u ovoj formi ne usvaja.

Nekadašnji zamjenik ministra pravde BIH I aktuelni zastupnik u parlamentu FBIH Nezir Pivić kaže da je projekat nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV BIH trebao da ojača integritet nosilaca pravosudnih funkcija.

- Planirano je bilo da obezbjedi potrebne alate za borbu protiv korupcije i sukoba interesa u pravosuđu, putem uvođenja snažnih antikoruptivnih mehanizama. Cilj je bio da se kroz jačanje pravosuđa osnaži i država. Upravo iz toga razloga, antidržavne politike HDZ-a i SNSD-a su godinama blokirale usvajanje ovog zakona, kaže Pivić za Vijesti.ba i dodaje:

- Međutim, dolaskom Trojke, truhli politički kompromisi na štetu države dobili su prednost ispred rada u korist države. U vezi sa time, Trojka+ je prilikom isporučivanja energetskog suvereniteta države putem glasanja za istočnu interkonekciju Milorada Dodiku, pristala i na Nacrt Zakona o VSTV BIH kojim, ne samo da se ne uvode nove antikoruptivne mjere već se prema stavu međunarodne zajednice i ove trenutno važeće slabe. Dakle, ne samo da su pristali na toj sjednici da isporuče istočnu interkonekciju već su pristali da ukinu i važeće antikoruptivne mjere i dodatno oslabe pravosuđe i samu državu.

On dodaje da sama činjenica da je Trojka+ pristala da ne uvede nove antikoruptivne alata, već i da oslabi postojeće, a radi stvaranja fasade u medijima koja bi prikrila glasanje za istočnu interkonekciju, izaziva duboku zabrintost.

- Postavlja se pitanje da li za njih uopće postoje bilo kakve crve crte ili je sve na stolu za fotelje?; poručuje Pivić.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo