17°C
Mostar 18°C
Tuzla °C
Banja Luka 23°C
Bihać °C

09.06.2023 / 10:03 Svijet - Brisel

Al Jabar - Von der Leyen: Ne možemo postići zajedničke ciljeve ako ne radimo zajedno

Al Jabar - Von der Leyen: Ne možemo postići zajedničke ciljeve ako ne radimo zajedno
Foto: Agencije
Sultan bin Ahmed Al Jaber, ministar industrije i napredne tehnologije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i određeni predsjednik COP28 susreo se s Ursulom von der Leyen, ...

... predsjednicom Evropske komisije, i potvrdio je posvećenost zajedničkom radu na ostvarivanju “najvećih mogućih ambicija” za ovogodišnju COP28 klimatsku konferenciju, javila je kuvajtska agencija WAM.

Lideri su objavili zajedničko saopćenje nakon sastanka u sjedištu Evropske komisije u Briselu.

Sastanku su prisustvovali i Franz Timmermans, izvršni direktor Komisije EU, potpredsjednik za Evropski zeleni dogovor, i Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, ambasadorica Lana Zaki Nusseibeh, stalna predstavnica UAE pri Ujedinjenim narodima i specijalni izaslanik u EU i Mohamed Al Sahlawi, ambasador UAE u Kraljevini Belgiji.

U izjavi je istaknuta zajednička vizija za pravednu energetsku tranziciju koja nikoga ne ostavlja za sobom i koja promoviše politike i investicije koje povećavaju obnovljive izvore energije dok rade na energetskom sistemu koji je bez fosilnih goriva, a istovremeno osigurava energetsku sigurnost, dostupnost i pristupačnost.

Dr. Al Jaber je rekao: "Evropa i Evropska unija već igraju vodeću ulogu u klimatskim akcijama i biće vitalni i pouzdani partneri na COP28. Cijenimo podršku Europske komisije našem pozivu na utrostručenje obnovljive energije do 2030. Ne možemo postići naše zajedničke ciljeve ako ne radimo zajedno u zajedničkim naporima."

Kandidat za predsjednika COP28 i predsjednik EK pozvali su sve vlade da usklade svoje nacionalne napore sa zajedničkom posvećenošću postizanju dugoročnih ciljeva Pariškog sporazuma, uključujući napore da se globalno povećanje temperature zadrži na 1,5 stepeni Celzijusa na dohvat ruke.

Sa prvim Globalnim pregledom Pariškog sporazuma koji je zaključen na COP28, lideri su se također složili oko važnosti osiguravanja da on informiše klimatske akcije u budućnosti, postavljajući puteve za smanjenje emisija, povećanu otpornost i tokove finansija koji su usklađeni s klimatskim ciljevima.

Obje organizacije će raditi zajedno u više oblasti kako bi pokrenule pravednu energetsku tranziciju, uključujući ciljanje utrostručenja kapaciteta obnovljive energije do 2030. i udvostručavanja čistog vodonika otključavanjem globalne prekogranične trgovine.

Operacionalizacija finansijskih aranžmana za fond za gubitke i štete kako bi se pomoglo najugroženijim zajednicama smatralo se ključnim, pri čemu su obje strane podržale punu implementaciju plana isporuke od 100 milijardi američkih dolara kako bi se cilj mogao ispuniti 2023. godine.

Udvostručenje finansiranja adaptacije u odnosu na nivoe iz 2019. pomoći će da se osigura da sve zemlje ostanu fokusirane na podršku klimatskim akcijama, a Predsjedništvo COP28 i EK će također nastojati da ispune obaveze preuzete u vezi sa postojećim objektima, kao što je Zeleni klimatski fond.

Obje organizacije će također nastojati da postave temelje za veću mobilizaciju klimatskih finansijskih sredstava iz svih izvora koji zadovoljavaju potrebe zemalja u razvoju da krenu u energetsku tranziciju. Ovo će uključivati ​​unapređenje reformi postojećih međunarodnih finansijskih institucija i identifikovanje inovativnih mehanizama koji će ubrzati klimatske akcije i otključati priliv privatnih finansija ka tržištima u nastajanju i ekonomijama u razvoju.

- Kapital će biti ključan za svaki klimatski stub – a ono što sam više puta čuo na svojim putovanjima je da finansiranje klimatskih promjena nije ni blizu dostupno, pristupačno ili dovoljno dostupno - rekao je dr. Al Jaber.

Komisija je također izrazila podršku inicijativi predstojećeg predsjedništva COP28 da se organizuje prvi dan zdravlja i klimatsko-zdravstveni ministarski sastanak.

Evropska komisija i predstojeće predsjedavanje COP28 namjeravaju održati blisku koordinaciju na političkom i tehničkom nivou u narednim mjesecima, radeći zajedno na brojnim događajima. To uključuje Samit za novi globalni finansijski pakt 22-23. juna, ministarski sastanak o klimatskim akcijama 13-14. jula, sastanak ministara energetike G20 22. jula, sastanak ministara životne sredine i klimatske održivosti G20 28. jula, G20 Samit lidera od 9. do 10. septembra, UNSG-ov samit o klimi 20. septembra i više regionalnih političkih foruma širom svijeta.

- Borba protiv klimatskih promjena će zahtijevati kolektivne napore – a to znači svi, posvuda -  rekao je dr. Al Jaber.

- Potrebna nam je solidarnost, jedinstvo i partnerstvo u svim sektorima i između svih zainteresovanih strana da bismo prešli od ciljeva do ostvarenja. COP28 mora biti COP akcije i COP za sve ako želimo da izvršimo transformaciju cijelog sistema koja je potrebna svijetu - rekao je on.

Tokom posjete Briselu, dr Sultan je održao i sastanke sa Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog vijeća.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo