8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

09.06.2023 / 11:14 Svijet - Izgorjelo 4,3 miliona hektara

Međunarodna pomoć u borbi protiv velikih šumskih požara u Kanadi

Međunarodna pomoć u borbi protiv velikih šumskih požara u Kanadi
Foto: Reuters
Saveznici širom svijeta obećali su da će povećati svoju pomoć Kanadi u njenoj borbi protiv stotina šumskih požara koji su zahvatili zemlju u njenom najgorem početku sezone požara.

Šumski požari koji su nagomilali snagu u posljednjih mjesec dana protjerali su desetine hiljada ljudi iz svojih domova i stvorili dimnu izmaglicu koja se nadvila nad velikim dijelom Sjedinjenih Država.

Već je izgorjelo oko 4,3 miliona hektara, što je otprilike 15 puta više od godišnjeg prosjeka u protekloj deceniji. Očekuje se da će se topli i suhi uslovi zadržati u narednim mjesecima.

Požari su uticali na rudarske operacije u Kanadi i poremetili letove u Sjedinjenim Državama. U četvrtak je Okružni školski odbor u Torontu, najveći u Kanadi, promijenio raspored ili preselio sve vanjske aktivnosti, uključujući izlete i lokalne školske događaje.

Iako su šumski požari uobičajeni u Kanadi, neobično je da požari bukte istovremeno na istoku i zapadu, što razvači resurse za gašenje požara, prisiljava vladu da pošalje vojsku u pomoć i podstiče zabrinutost zbog pogoršanja posljedica klimatskih promjena.

Sjedinjene Američke Države poslale su stotine vatrogasaca u Kanadu u proteklih nekoliko sedmica i saopćile da je na putu još više pomoći. Predsjednik Joe Biden, u izjavi od četvrtka, rekao je da je naložio svojoj administraciji da odmah odgovori na zahtjeve za dodatnim vatrogascima i sredstvima za suzbijanje požara.

Kanadski premijer Justin Trudeau, koji je zahvalio Bidenu na pomoći SAD-a u pozivu u srijedu, okrivio je klimatske promjene za nezapamćene požare u ranoj sezoni. Trudeau i Biden razgovarali su o potrebi da "zajedno rade na rješavanju razornih utjecaja klimatskih promjena", navodi se u saopćenju iz kabineta premijera.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo