8°C
Mostar 10°C
Tuzla 12°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

09.06.2023 / 12:07 Politika - Jahorina

Nešić: Vjerujem da smo generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan

Nešić: Vjerujem da smo generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH
Usvajanjem akcionog plana kojim se potvrđuje posvećenost evropskoj i sigurnosti regiona, zatvorena je treća konferencija Sarajevo Migration Dialogue koja se održavala na Jahorini.

Tokom dvodnevnog skupa predstavnici zemlja regiona i stručnjaci iz oblasti migracija i azila, razgovarali su o svim aspektima ovog sigurnosnog i humanitarnog izazova, te razmatrali najbolja rješenja za upravljenje migracijama.

Rezultat zajedničkog rada je akcioni plan koji predviđa intenziviranje saradnje u borbi protiv krijumčarenja ljudi i trgovine ljudima u narednom periodu, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako se navodi, radit će se na poboljšanju identifikacije migranata i upravljanja povratkom migranata u zemlje porijekla. Zbog toga će biti dodatno pojačana međusobna komunikacija na prostoru zapadnog Balkana ka zemljama porijekla migranata.

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić na zatvaranju konferencije na Jahorini ja istakao važnu ulogu BiH i zemalja regiona u očuvanju evropske bezbjednosti te da to treba biti prepoznato.

- Odnos prema migrantskoj krizi, razgovori koje smo ovdje imali, kao i visok stepen zajedničkog fokusa na problemu još je jedan dokaz da pripadamo modernoj Evropi i zaslužujemo da što prije osjetimo benefite punopravnog članstva u EU. Migrantskom krizom se potvrdilo da smo važno globalno raskršće koje utiče na čitavu Evropu. Mi danas, na zapadnom Balkanu predstavljamo uspjeh ili neuspjeh velikog ekonomskog i mirovnog projekta EU. Vjerujem samo u uspjeh i siguran sam da ćemo tamo stići. I da smo ta generacija političara koji donose neko novo vrijeme na Balkan - kazao je Nešić.

Organizatori konferencije su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i Kraljevina Švedska, kao predsjedavajuća Vijećem Evropske unije te uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM), navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo