10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

09.06.2023 / 12:43 BiH - Jasmin Emrić

BiH mora zaštititi svoja suverena prava na moru i slobodni pristup otvorenom moru

BiH mora zaštititi svoja suverena prava na moru i slobodni pristup otvorenom moru
Foto: Arhiv
Pobijajući negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o Prijedlogu zakona o moru, koji je razmatran na zadnjoj sjednici tog doma održanoj 7. juna, ...

... zastupnik Jasmin Emrić (NES BiH) je naglasio da nedvojbeno postoji ustavni osnov za donošenje i regulisanje prava na moru.

Istakao je da prije svega u preambuli Ustava Bosne i Hercegovine utvrđena opredjeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine u skladu s međunarodnim pravom, a u članu 1. da Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu kao država, sa unutrašnjom strukturom modificiranom tim Ustavom, i sa postojećim međunarodno priznatim granicama.

Emrić je dalje naveo da ustavni i pravni osnov postoji i u činjenici da je Bosna i Hercegovina obalna država i da je ona kao jedna od nasljednica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije postala članica Konvencije Ujedinjenih naroda o pravu mora 12. januara 1994. kada je učinjena notifikacija o sukcesiji i pristupu.

Naveo je da je na taj način Bosna i Hercegovina naslijedila sva prava mora koja je imala kao jedna od šest republika bivše Jugoslavije, uključujući unutrašnje morske vode u dijelu Jadranskog obalnog mora Bosne i Hercegovine, te pravo slobodnog pristupa otvorenom moru.

Kako se predmetnim zakonom o moru utvrđuje i uređuje suverenitet Bosne i Hercegovine na moru koji se prostire na unutrašnje morske vode, teritorijalno more, vazdušni prostor iznad njega, na dno i podmorje tog mora, Emrić je potcrtao da to svakako jeste ustavna materija u skladu s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine.

- Zbog toga je potpuno neutemeljeno negativno mišljenje Ustavnopravne komisije, te pozivam kolegice i kolege da odbijemo ovo negativno mišljenje kako bi Ustavnopravna komisija u skladu sa svojim nadležnostima nedvojebeno utvrdila da je Prijedlog zakona o moru usklađen s Ustavom i pravnim sistemom Bosne i Hercegovine, te da se konačno pokrene zakonodavni postupak ovog prijedloga zakona o moru radi zaštite suverenih prava na moru i slobodnog pristupa otvorenom moru u skladu s Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravu mora - zaključio je Emrić, saopćeno je iz NES-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo