16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

09.06.2023 / 13:38 BiH - Sarajevo

Promovirana Deseta klasa podoficira OSBiH, među njima devet žena

Deseta klasa podoficira Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) svečano je promovirana danas na prigodnoj ceremoniji u sarajevskom Domu OSBiH.

Novu klasu čini 59 pripadnika OSBiH, od kojih devet žena, a koji su iz kategorije vojnik prevedeni u rang podoficira u činu narednika.

Svečani čin promocije pozdravio je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da OSBiH prate standarde NATO-saveza i svakim danom postaju sve operativnije, spremnije i sposobnije da odgovore svim zadacima u sklopu vlastite misije.

Istaknuo je kako odbrambene strukture BiH u posljednje vrijeme uživaju i finansijsku potporu međunarodnih organizacija, podsjećajući kako je Bosni i Hercegovini na NATO samitu u Madridu odobrena pomoć oko 54 milion eura, a čija je realizacija u toku.

- Naravno naš cilj su evroatlantske integracije. Mi nemamo drugog cilja, to je jedini pravac i na tom planu sve više napredujemo – bio je izričit ministar Helez.

Na značaj kadrovskog zanavljanja i jačanja kapaciteta OSBiH ukazao je i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, naglašavajući kako se radi o vojnicima, pripadnicima OS koji su vlastitim zalaganjem, entuzijazmom i posvećenošću zaslužili prevođenje u kategoriju podoficira.

Najavio je kako se do kraja ove godine očekuje prijem u profesionalnu vojnu službu dodatnih 140 podoficira, čime se, kako je naveo, nastavlja trend podmlađivanja kadra koji je obučen u skladu s NATO-standardima i procedurama.

Istim povodom, novinarima se obratio i vodnik Igor Samardžić iz 2. bataljona 4. brigade OSBiH iz Bileće, koji je proglašen za najboljeg polaznika u Klasi, a koji je u tom kontekstu podsjetio kako su polaznici prošli veoma zahtjevnu podoficirsku obuku.

Potcrtao je spremnost da odgovori na sve izazove u sklopu vojnog poziva, ocijenivši kako mu je čast i zadovoljstvo da bude član podoficirskog kora OSBiH te da će i nadalje biti snažno angažiran na planu ličnog razvoja i stjecanja novih vještina.

Svečanoj promociji podoficira OSBiH, pored najviših dužnosnika Ministarstva odbrane i OSBiH, prisustvovali su predstavnici međunarodnih organizacija u BiH, NATO Štaba Sarajevo i EUFOR-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo