24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

18.07.2023 / 15:42 Magazin - IDTCI

Balet Mostar Arabesque opet briljirao na svjetskoj sceni

Balet Mostar Arabesque opet briljirao na svjetskoj sceni

Od 07. do 15.07. je u italijanskom gradu Mesagne održano Međumarodno natjecanje International Dance Talent Competition Italy 2023 (IDTCI) koje je bilo podijeljeno u dva dijela: uživo i online.

Talentirane balerine i baletani iz cijeloga svijeta, sa respektabilnih akademija su proteklih dana pokazali svo svoje znanje, umijeće, izdržljivost i izražajnost u prezentaciji varijacija iz poznatih baleta, kao i autorskih koreogerafija.

Od ukupno 712 ucesnika, jučer je održana ceremonija proglašenja pobjednika u kategorijama klasični balet, suvremeni i karakterni ples, a Balet Mostar Arabesque (BMA) je osvojio prestižno treće mjesto ( 90,50 poena) u kategoriji Ballet ensemble ( trio) sa koreografimom Mostarske labudice koju su plesale Nahla Jašarević, Anđelika Bogdan i Sara Galić. U kategoriji solo balet, koja je uvijek najobimnija, te stoga i najteža, naša Sara Galić ( 5,5 g.) se plasirala ne samo u Top 10, već dijeli četvrto mjesto sa djevojčicom iz Singapura, sa po 92,00 poena, što je za tri boda manje od prvoplsirane! U kategoriji Balet ensemble, koreografija "Na lijepom plavom Dunavu" koju plešu Marija Šunjić, Ivna Čale, Gabrijela Kvesić, Bojana Bogdan, Džejla Kljako i Selma Bojčić, osvojila je divno četvrto mjesto i

Specijalnu nagradu: 30% Interdanca Workshop & Gala performance Livorno 2024.

Umjetnička direktorica, profesorica baletske pedagogije Arleta Ćehić je tom prilikom izjavila: „Veoma sam ponosna ovim rezultatom, najprije što dolazi od respektabilnog svjetskog žirija sa dignitetom koji daje armaturu kompletnom natjecanju. Ako imamo na umu da smo stale rame uz rame sa djecom i omladinom koja svakodnevno imaju časove i ogromnu podršku države iz koje dolaze, onda je naš uspjeh opet i ove godine frapantan ! I na kraju, znači mi da su opet moje autorske koreografije od ovakvog žirija prepoznate i u samom vrhu izvrsnosti vrednovane. Još sam u slavlju povodom naše juniorke Eve Schafer ( 15 g) koja je prije 12 dana u Bragi ( Portugal) u kategoriji Character dance osvojila 84,1 poen i u kontinuitetu ima najbolje solo rezultate koje je naš BMA ikada osvajao na Finals Dance World Cup, a 2021 u Telfordu ( Engleska) je zavrijedila Top 10! Kada se ima obim tog natjecanja: 120.000 djece i omladine se svake godine natječe kako bi se kvalificirali u Finale čitave palete žanrova uz besprijekornu organizaciju i angažujući respektabilni žiri u svijetu plesa, onda su takvi rezultati veoma dragocjeni za nas i govore da smo na odličnom putu ne samo klasičnog baleta, već i suvremenog i karakternog plesa. Ne samo u tehničkom i izražajnom smislu, već i u autorskom promišljanju koreografskih rješenja. “

Potsjetimo da su na IDTCI 2022 naše balerine Niika Banović i Lana Kožul u kategoriji Junior II duo osvojile fascinantno prvo mjesto, a u kategoriji suvremeni ples ansambl, BMA je zablistao na trećem mjestu.

Glavni cilj IDTCI natjecanja je da se učesnici „ umreže“, da ih vide njihovi vršnjaci, nastavnici, direktori škola i prestižnih kompanija, i naravno, da se angažuje publika. Sem prvog, drugog i trećeg mjesta, podijeljene su prestižne školarine i vrijedne specijalne nagrade za najnadarenije natjecatelje. I ove godine je prijavljeno oko 60 država iz cijelog svijeta gdje su prednjačili Singapur i Kina, a potomTajland, Indonezija, Malezija, ,Japan, Filipini, S. Koreja, Mauricijus, Paragvaj, Peru, Meksiko, USA, Australija, Južna Afrika, Egipat, Tunis, sve evropske zemlje koje drže do baleta.

Organizator je Bell Art asocijacija, na čelu sa umjetničkim direktorom i internacionalnim koreografom Valentinom Bartesom. Inače ovaj vrsni umjetnik, uz pomoć svoje suradniceTatiane Anton, je osnivač i prestižnog italijanskog natjecanja Domenico Modugnio, koje također promovira klasični balet i suvremeni ples..
Na kraju prof. Ćehić dodaje: " Zaista se nadam da će Grad i njegove institucije obrazovanja i kulture konačno znati da iskoriste dosadašnje nepobitne svjetske rezultate BMA, da će uočiti razliku od ostalih regionalnih natjecanja gdje klubovi/studiji/škole u kariolama kupe nagrade/prva mjesta ( protiv čega nisam, ali treba znati razliku!) i taj naš nepobitni potencijal početi potsticati kako i zaslužuje. Jer, radi se o ulaganju u neprocjenjivi pokretni kapital- našu djecu."

(Vijesti.ba)

Izdvajamo