-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

08.08.2023 / 07:27 Auto - Abu Dhabi

Razvoj robotizacije: UAE uvode robotaxije

Razvoj robotizacije: UAE uvode robotaxije
Foto: AFP
Robotizacija sve više osvaja svijet i nakon robota kuhara, konobara, njegovatelja, dostavljača, sada imamo i robotaxije.

Nakon Amerike, Japana, Kine i Ujedinjeni Arapski Emirati uvode u javni prijevoz autonomna taksi vozila koja putnicima u metropoli pružaju jedinstveno iskustvo.

Za autonomna taksi vozila u Tokiju, Pekingu i San Francisku već smo čuli, a sada i na ulicama Abu Dhabija prometuju ovi neobični taksiji bez vozača. Arapi se ne boje, prepuštaju se besplatnoj probnoj vožnji.

- Osjećam se opušteno i sigurno, jer robot taksi prepoznaje sva pravila i propise u vožnji, rekao je Mohanned Fayyad.

Kako i ne bi, sa svom opremom na vrhu autonomnog vozila.

- Vozilo ima paket senzora i deset kamera za detekciju prometnih znakova i semafora. Unutar vozila nalazi se i gumb za hitne slučajeve ili ako se u vozilu nalazi djelatnik za sigurnost, on će pritisnuti gumb za zaustavljanje vozila, objasnio je Yufei Gao, tehnički direktor, Mena at Weride, prenosi HRT.

Širenje flote taksija

Vlasti u Emiratima žele proširiti flotu taksija bez vozača u nadi da će je integrirati u nacionalnu transportnu mrežu i taj program razvijaju s međunarodnom kompanijom za tehnologiju autonomne vožnje.

- Za sada je ova usluga besplatna, a kako će je naplaćivati, ovisi o Integriranom saobraćajnom centru, vladinu programu za robotaksije, kazao je Gao.

- Ovo je jedinstveno iskustvo. Autonomni taksi udobniji je i bolji i za roditelje koji se boje neopreznih vozača na ulicama, kazao je Ghanem Khaled.

Hoće li i kada trajno zaživjeti robotaxiji, teško je reći, ali Emirati na svojim ulicama već dvije godine testiraju autonomna vozila.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo