-5°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -2°C

30.08.2023 / 07:32 Dijaspora - Sarajevo

Druga generacija bh. dijaspore posjetila Američku ambasadu: Prakse za mlade prilika za povezivanje sa BiH

Druga generacija bh. dijaspore posjetila Američku ambasadu: Prakse za mlade prilika za povezivanje sa BiH
Foto: Vijesti.ba

Jučer su članovi i članice druge generacije bh. dijaspore i predstavnici Alumni mreže #WelcomeBack, koji su ovog ljeta bili na praksi u Bosni i Hercegovini, posjetili Američku ambasadu u Sarajevu. 

Kroz USAID projekat "Diaspora Invest", podržan od strane Vlade SAD-a, oni su ostvarili svoja prva radna iskustva u Bosni i Hercegovini. Tokom razgovora s Courtney Chubb, direktoricom Misije USAID-a u Bosni i Hercegovini, dali su svoj osvrt o svojim iskustvima i diskutovali o budućim planovima.

"Ovi inspirativni mladi ljudi iz bosanskohercegovačke dijaspore upravo su proveli mjesec dana radeći za kompanije ovdje u Sarajevu, gdje su razmjenjivali ideje, znanje i iskustva, ponovno se povezujući sa svojim naslijeđem. Ovo je samo početak trajnih veza i saradnje s globalnom porodicom Bosanaca i Hercegovaca," istaknula je direktorica misije USAID-a Courtney Chubb.

Ajla Mandal, koja je ljeto provela radeći za IT kompaniju ZenDev, iznijela je svoje viđenje radne atmosfere u BiH. "Istraživala sam o potencijalu digitalnih nomada i drugih strategija za poticanje priliva talenata, kako domaćih tako i internacionalnih, u Bosnu i Hercegovinu. Shvatila sam mnoge prednosti rada ovdje i kako mi, dijaspora, možemo obogatiti zemlju našim iskustvima stečenim u SAD-u."

Referirajući se na svoje iskustvo iz modne industrije u New Yorku, Edvina Ikeljić je naglasila svoju vezu s dijasporom. "Nakon ovog iskustva, shvatam koliko znanja i vještina mogu prenijeti iz SAD-a nazad u Bosnu i Hercegovinu. Moj boravak u Intuitivi bio je neprocjenjiv i nastavit ću koristiti to iskustvo dok se vraćam u SAD. Veza će ostati."

Amir Dedeić iz Kanade naglasio je važnost priznavanja mladih iz dijaspore koji nemaju bh. državljanstvo, upozoravajući da poznaje veliki broj onih koji bi željeli učestovati u ovakvim programima, ali im je to prepreka. "Doprinos svakog člana dijaspore, bez obzira na državljanstvo, zaslužuje priznanje. Posebno fokusirajući se na drugu generaciju čiji su preci povezani s BiH. Moj angažman u Ministry of Programming otkrio je obilje talenata ovdje, čineći iskustvo zaista zanimljivim."

Ilma Grbo, koja je bila angažovana u kompaniji Faveda, podijelila je svoju priču o radu u BiH. "Kompanija mi je ukazala povjerenje da pripremim materijale prilagođene njemačkoj govornoj demografiji. Također sam aktivno učestvovala u razvoju proizvoda, uživajući u nezavisnosti i sloboodi da pratim svoja interesovanja."

Nadia Selimović, koja trenutno stiče iskustvo u nLogicu, naglasila je koliko je naučila o energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini. "Izuzetno mi je drago vidjeti koliko se rada ulaže u ovu oblast u Bosni i Hercegovini. Ovo iskustvo mi je pružilo uvid u lokalnu poslovnu klimu. Kroz moju praksu u nLogicu, sada vidim kako bih mogla živjeti i doprinositi ovdje."

Ovaj susret potvrdio je da mladi iz dijaspore imaju ključnu ulogu u oblikovanju budućnosti Bosne i Hercegovine, pružajući nova znanja, iskustva i prilike za saradnju. "USAID planira pokrenuti više inicijativa #WelcomeBack sljedećeg ljeta i nastavit ćemo sa radom s mladima iz BiH širom svijeta," podijelili su predstavnici USAID Diaspora Invest Projekta.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo