9°C
Mostar 14°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

13.09.2023 / 11:47 Kultura - Sarajevo

Premijera predstave 'Othello' 18. septembra na sceni SARTR-a

Premijera predstave 'Othello' 18. septembra na sceni SARTR-a
Foto: Vijesti.ba

Na sceni Sarajesvkog ratnog teatra (SARTR) u ponedjeljak, 18. septembra, bit će premijerno izvedena dugo očekivana predstava“Othello”.

Predstava “Othello” (W.Shakespeare) u režiji ukrajinske rediteljice Oksane Dmitriievoj je premijerno izvedena 21. jula na Malom Brijunu u tvrđavi Minor.

Predstava je nastala u koprodukciji sa Teatrom Ulysses.

Oduševila je stotine gledaoca na Malom Brijunu, a sada će biti predstavljena i sarajevskoj publici.

“Othello” je jedna od najokrutnijih, a istovremeno najnježnijih Shakespeareovih tragedija. U fokusu priče su zavist, ljubomora, povjerenje, izdaja i manipulacija, a prije svega ljubav.

Predstava propituje temu povratka ratnog veterana u mirno doba, istražuje kako se bivši ratnici iznova prilagođavaju društvu, i kakve tragične posljedice nose sa sobom. “Oni koji su preživjeli rat, možda neće preživjeti mir.”

- U ovoj važnoj temi istraživat će se kontekst ratnog veterana koji se vraća kući kao heroj, nakon što je gledao u najmračnije ponore ljudske duše. Rat dovodi zajednicu, ali i pojedinca, do spoznaje da postoje samo dvije kategorije - crno i bijelo, prijatelj ili neprijatelj, dobro ili loše. Nijanse sive nestaju - poručila je rediteljica Dmitriieva.

Autorski tim čine: scenograf i kostimograf Mykhayl Nikolayev, kompozitorica Kateryna Palachova, koreografkinja Inna Falkova. Dramaturgiju potpisuje Nejra Babić, a saradnici na projektu su Rade Šerbedžija i Lenka Udovički.

U predstavi igraju: Ermin Bravo, Ana Marija Brđanović, Alban Ukaj, Davor Sabo, Maja Salkić, Snežana Bogićević, Jasenko Pašić, Adnan Kreso, Mak Čengić i Alen Konjicija.

Reprize predstave bit će izvedene 19. i 20. septembra u 20 sati.

Rezervacije ulaznica moguće je izvršiti na brojeve telefona 033 664070 i 061 850745 ili putem email-a [email protected], saopćeno je iz SARTR-a.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo