8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 12°C

14.09.2023 / 06:00 BiH - Objavili prilog

BiH opet na BBC-u: Srbi koju su pokrenuli rat prijete otcjepljenjem

BiH opet na BBC-u: Srbi koju su pokrenuli rat prijete otcjepljenjem
Foto: BBC

Ujedinjene nacije upozoravaju na novu krizu u Bosni i Hercegovini, objavio je BBC.

BBC navodi da je nakon brutalnog rata i genocida koji je odnio oko 100.000 života i raselio više od dva miliona ljudi, postojala nada da će međunarodni mirovni sporazum omogućiti Bosni i Hercegovini da počne liječiti rane sukoba.

Dodaju da je sada UN upozorio na ponovnu krizu jer bosanski Srbi koji su pokrenuli prvobitni rat 1992. prijete otcjepljenjem od zemlje.

Podsjetili su na negiranje genocida od strane zvaničnika iz bh. entiteta RS i njihove reakcije nakon što je zakonom zabranjeno negiranje genocida. Objavili su prilog iz Srebrenice gdje je u genocidu ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.

Osvrnuli su se i na predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika nazivajući ga nacionalistom.

Također su razgovarali sa Vinkom Pandurevićem, bivšim komandantom Zvorničke pješadijske brigade VRS i ratnim zločincem koji je osuđen na 13 godina zbog učestvovanja u genocidu u Srebrenici.

"Čovjek mora da prihvati stvari onakve kakve jesu. Prihvatam ih da postoje i živim za tim", rekao je zločinac Pandurević.

Profesorica na Univerzitetu u Sarajevu Ehlimana Memišević preživjela je rat. Kaže da je situacija 'veoma opasna'.

"Sve izgleda slično kao devedesetih. Dehumanizacija i veličanje ratnih zločinaca je zastupljeno", kazala je Memišević.(Vijesti.ba)

Izdvajamo