15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

15.09.2023 / 19:12 Politika - SAD i Njemačka

Važne vijesti iz Washingtona: Blinken sa Baerbock o stanju u BiH i Dodiku

Važne vijesti iz Washingtona: Blinken sa Baerbock o stanju u BiH i Dodiku
Foto: Vijesti.ba
Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock razgovarala je u petak s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom u Washingtonu.

Najviši diplomati SAD i Njemačke su razgovarali o kontinuiranoj podršci Ukrajini dok ona nastavlja sa kontraofanzivom protiv ruskih snaga.

Međutim na press konferenciji nakon sastanka američki državni sektetar govorio je i o Bosni i Hercegovini.

"Mislim da je vrijedno naglasiti da smo razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini. Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku RS Dodiku”, rekao je državni sekretar SAD.

Rečeno je i kako je razgovarano o jačanju EUFOR-a i o tome kako EU može održati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, posebno Dodiku. Blinken je naglasio da to treba raditi koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti.

Važne poruke iz Washingtona: Blinken i Baerbock razmatrali sigurnosno stanje u BiH i poteze Dodika Više na linku u komentarima

Posted by Vijesti.ba on Petak, 15. septembar 2023.

Podsjetimo, danas je iz Vlade Njemačke poručno da su izjave predsjednika Republike Srpske protiv visokog predstavnika su potpuno neprihvatljive.

- Naredba da se visoki predstavnik uhapsi, bila bi nezakonita i predstavljala bi kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dejtonski sporazum već skoro tri decenije pruža značajan doprinos očuvanju mira u Bosni i Hercegovini. Očuvanje ovog mirovnog poretka je centralni zadatak visokog predstavnika. Pritom on ima i punu podršku njemačke Savezne vlade. Specijalni izaslanik Savezne vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana, Manuel Sarrazin, upravo je bio u Bosni i Hercegovini i još jednom je gospodinu Dodiku u razgovoru vrlo jasno prenio naš stav. Nastavak secesionističke politike predsjednika Republike Srpske najviše šteti ljudima u zemlji. To ima i posljedice. Prije nekoliko sedmica, Savezna vlada se odlučila na postepeno ukidanje četiri velika infrastrukturna projekta i time na njihovo sukcesivno okončanje. A i od strane Evropske komisije došlo je do otkazivanja poticaja, poručili su iz Savezne vlade.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo