15°C
Mostar 24°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

15.09.2023 / 22:06 Politika - Blaga reakcija

Dodik Blinkenu: Nisam opasnost, šta to treba da uradim?

Dodik Blinkenu: Nisam opasnost, šta to treba da uradim?
Foto: Vijesti.ba
Američki državni sekretar Antony Blinken i ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock danas su u Washingtonu razgovarali i o situaciji u Bosni i Hercegovini.

Tom prilikom Blinken je poručio da je vrijedno istaći da su razgovarali o regionalnoj sigurnosti u Evropi, a posebno u Bosni i Hercegovini.

- Veoma cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih finansijskih tokova predsjedniku Republike Srpske Dodiku. Razgovarali smo o tome kako Evropska unija može održati pritisak na aktere koji BiH izlažu velikom riziku, posebno Dodiku, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti, rekao je Blinken.

Reagirao je i Dodik.

- Žao mi je što je Baerbock dezinformisala Blinkena, jer Njemačka nije zaustavila sredstva meni, već Republici Srpskoj, a mi smo zamolili da se što prije povuku kako bi mogli doći novi investitori, rekao je Dodik i dodao:

- Želim da sekretaru Blinkenu predočim da ja sprovodim Dejtonski sporazum i držim se tog dokumenta koji ste vi kreirali. Branim dokument koji ste vi napisali. Volio bih da bilo ko predoči jednu rečenicu, akciju ili odluku kojom sam izašao van tog vašeg dokumenta o BiH. Šta to treba da uradim, a ne radim što je u Dejtonskom sporazumu?

Dodik dodaje da on nije nikakva opasnost za evropsku bezbjednost.

- Sprovodim i branim mirovni sporazum koji ste vi 1995. napisali i njime zaustavili rat, napisao je Dodik.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo