13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

16.09.2023 / 15:28 BiH - Vijesti.ba na licu mjesta

Foto/Video: Jedinstven prizor - Zastava Republike BiH na najvišem vrhu Vlašića

Na Vlašiću je danas održana manifestacija 'Dani pobjede, dani ponosa'.

Podignuta je i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, dimenzija 5×10 metara na jarbolu koji je visine 17.5 metara

Naša ekipa popela se na lokalitet Paljenika kod releja te zabilježila ovaj jedinstven prizor, koji možete vidjeti u našoj fotogaleriji i videozapisu.

Manifestacija se održala u znak sjećanja na jednu od najvažnijih i najveličanstvenijih pobjeda jedinica ARBiH predvođenih generalom Mehmedom Alagićem tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i suprotstavljanja agresiji u periodu od 1992. do 1995.

Na manifestaciji su prisutni brojni zvaničnici. Član Predsjednišva BiH Denis Bećirović govorio je tokom svog obraćanja o napadima na ustavni poredak BiH.

- Zaštita ustavnog poretka BiH temeljni je preduslov kretanja ka EU i NATO-U, ko to ne shvata ili ima zle namjere ili je opasno naivan. Historijat ljudi koji su branili BiH je veoma sličan u nekim slučajeivma i tragičan. Da li je slučajno lider Bošnjaka u prvoj Jugoslaviji Mehmed Spaho umro pod nerazjašnjenim okolnostima uoči srpsko-hrvatke podjele BIH. Kako se može desiti da je Džemal Bjedić bude jedini premijer kojem se avion pod navodnim znacima pokvario i koji je poginuo 1977. Zar neko misli da je 1987. slučajno uklonjen predsjednik Ustavne komisije Skupštine Jugoslavije Hamdija Pozderac? Da li je slučajno vođena kampanja protiv Alije Izetbegovića za islamski fundamentalizam…-zapitao se Bećirović.

Bećirović je govorio i o neprijateljima BiH.

- Među nama će favorizirati poslušne i naivne, napadaće one koji im se protive. U ovim teškim vremenima nama ne trebaju podjele. Stranački prvaci bh. orijentacije više napadaju jedni druge nego što se suprostavljaju rušiteljima države. Žalosno i opasno. Svađe među bh. patriotima moraju prestati-kazao je Bećirović.

Prisutnima se obratio i predsjdavajući Predsjedništva Željko Komšić.

- Ja nisam ni razjedinjen ni podijeljen, ja sam tamo gdje sam bi od 1992. do 1995. Ako se traži od mene da razgovaram sa onima koji su prešli linije i traže od mene da se pomjerim, ja ne mogu. Sjetimo se poslijeratnog perioda, koliko smo puta prešli preko svog ponosa i dostojanstva vjerujući da su nam prijatelji oni za koje smo vjerovali da su nam prijatelji, mada su nas ostavili ne cjedilu 1992. Koliko puta smo ostavili ponos i dostojanstvo vjerujući u političku korektnost. Nikog ne mrzim, nikog ne doživljavam kao neprijatelja, ali šta tražite od nas, dokle da savijamo leđa. Zašto ne smijemo da kažemo da smo spremni ponovo učiniti isto. Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu linuju. Poštujem silu koja je na njihovoj strani, ali ne dozvoljaam da misle da sam glupi Bosanac, pa šta košta da košta, rekao je Komšić.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine na Vlašiću je počela manifestacija 'Dani pobjede, dani ponosa'.

Posted by Vijesti.ba on Subota, 16. septembar 2023.

Podsjetimo, borci Sedmog korpusa u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa, te Gardijske brigade Armije RBiH, u veličanstvenoj operaciji Domet 1, oslobodili su najviši vrh Vlašića, radio-relejno čvorište na Paljeniku, visoku 1.933 metra, 23.marta 1995.godine, za koju su generali evropskih armija govorili da je neosvojiva.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo