24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

17.09.2023 / 08:30 Regija - Hrvatska

Eutanizirane svinje satima ležale na ulici

Eutanizirane svinje satima ležale na ulici
Foto: NN

Nekoliko desetaka svinja eutaniziranih zbog afričke svinjske kuge ležalo je u subotu satima na ulici u Andrijaševcima kod Vinkovaca, što je osudio dio javnosti dok su Hrvatski suverenisti zatražili hitnu reakciju ministarstva i inspektorata.

Predsjednik Hrvatskih suverenista i saborski zastupnik Marijan Pavliček upozorio je da se eutanizirane svinje odlažu doslovce na ulici gdje po nekoliko sati leže dok ih ne pokupe na daljnju obradu.

"Zašto su svinje nakon eutanazije izbačene na ulicu, svima dostupne, gdje su dezinfekcijske barijere, zar se ovakvim postupcima želi smanjiti širenje zaraze", nizao je Pavliček pitanja u objavi na Facebooku.

Smatra da će se takvim postupcima samo ubrzati daljnje širenje zaraze zbog čega očekuje hitnu reakciju Ministarstva poljoprivrede i Državnog inspektorata.

Iako u Andrijaševcima nitko ne želi komentirati slučaj, pojedinci navode kako svinje nisu smjele biti izvezene na ulicu sve dok kamion za utovar nije stigao.

Također napominju kako je do sada održano nekoliko sastanaka svinjogojaca s predstavnicima veterinarske struke i ministarstva te se znaju točni protokoli postupanja s zaraženim svinjama.

Po podacima Ministarstva poljoprivrede do sada je eutanizirano više od 15.000 svinja na nešto više od 700 gospodarstava.

Vlasnik usmrćenih svinja Marko Majer rekao je u razgovoru s novinarima da je devet svinja bilo pozitivno na afričku svinjsku kugu pa sve svinje, njih 36, morale biti usmrćene.

"Kamion koji odvozi mrtve životinje nije mogao ući u dvorište tako da smo mi te svinje izvezli van, a kamion je došao po te svinje nakon neka tri sata", kazao je Majer.

Nakon što su svinje eutanazirane izveli su ih ispred kuće, pored ceste, tako da su se fotografije vrlo brzo proširile društvenim mrežama, javlja Hina.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo