27°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C

17.09.2023 / 16:22 Magazin - Projekat EU

BiHCoolTura: Jedinstveno putovanje mladih Bosnom i Hercegovinom

BiHCoolTura: Jedinstveno putovanje mladih Bosnom i Hercegovinom
Foto: Delegacija EU u BiH

#BiHCoolTura, jedinstveno putovanje Bosnom i Hercegovinom za mlade, završeno je danas u Banja Luci.

Ovaj jedinstveni projekat Evropske unije omogućio je grupi od 20 mladih iz cijele BiH da istraže i dožive bogatstvo kulturne, historijske i prirodne baštine Bosne i Hercegovine. Ova inspirativna tura trajala je sedam dana i bila također izvrsna prilika za mlade da se povežu i stvore trajna prijateljstva, saopćenop je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

Tura je započela u Sarajevu gdje su mladi prvo posjetili Ured Evropske unije u BiH te imali priliku razgovarati o pitanjima relevantnim za EU integracije i kako ovaj proces tretira pitanja bitna za mlade.

Putovanje je nastavljeno u Konjic gdje su istraživali Titov bunker, a zatim su krenuli prema Mostaru i tamo posjetili Stari most i mnoge druge historijske znamenitosti grada. Sljedeće stanice bili su Stolac, Neum i Jajce, gradovi s bogatom historijom i prirodnim ljepotama.

- Smatram da mnogi ljudi danas razmišljaju o tome kako bi bilo lijepo putovati u različite zemlje i države Evrope i svijeta ne znajući koliko zapravo prirodnih ljepota, bogatstva, historije se krije između naših tvrđava unutar ove tajanstvene prirode koja u sebi krije prelijepe rijeke, šume. Prilika da učestvujem u ovakvom projektu za mene je velika čast i divno iskustvo. Upoznala sam vršnjake iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine i zajedno s njima posjetila gradove kroz koje sam inače prolazila i nikad nisam imala priliku da se zaustavim i malo ih više istražim. Jedan od njih je Jajce. Kako sam ja iz Banjaluke, više puta sam prolazila kroz Jajce i nisam sama znala koliko zapravo ima znamenitosti, velikih tvrđava. Znala sam da postoje vodopadi i nikad nisam imala priliku da ih vidim izbliza, tako da sam oduševljenja gradom i cijelim projektom #BiHCoolTura. Mislim da mladi nemaju često priliku da putuju, zajedno da se upoznaju. Tako da je ovo jedno izvanredno iskustvo - izjavila je Mia Selena Lerch iz Banjaluke.

Putovanje je nastavljeno dvodnevnom posjetom Banjaluci gdje su mladi posjetili tvrđavu Kastel i grad te posjetili obližnje Etno selo Ljubačka dolina.

- Drago mi je da sam učesnik ovog putovanja koje se održava u Bosni i Hercegovini. Imali smo priliku da upoznamo druge ljude koji dolaze iz različitih regija naše zemlje i stvorimo nova prijateljstva. Cilj ovog putovanja jeste da mi upoznamo Bosnu i Hercegovinu koja zaista nudi mnogo toga, ali i da se međusobno upoznamo.Tako da sam jako sretan što sam dio ove ekipe i nadam se da ću u budućnosti učestvovati u što više sličnih projekata - rekao je Almir Mujić iz Kladnja.

Tokom putovanja su održane i radionice o medijskoj pismenosti i fotografiji, s profesionalnim fotografom, pružajući mladima priliku da nauče kako kritički promišljati o medijskom sadržaju ali i kako profesionalno fotografisati.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo