17°C
Mostar 21°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 21°C

18.09.2023 / 08:29 Regija - Ruska agresija

Da li su Ukrajinci probili ruske "zmajeve zube"?

Da li su Ukrajinci probili ruske "zmajeve zube"?
Foto: Sentinel 2

Ukrajinski generali kažu da su "probili" prvu crtu obrane Rusije na jugu.

BBC je jutros objavio zanimljivu procjenu o tome koliko su ukrajinske snage stvarno napredovale i koji znakovi postoje za daljnje proboje duž crte ratišta.

Ukrajina je započela svoju veliku protuofenzivu početkom juna kako bi potisnula ruske snage s teritorija koje su zauzeli od početka invazije krajem februara prošle godine. Ukrajinske snage napale su tri točke duž linije fronta duge 965 km.

Područje jugoistočno od grada Zaporižje daleko je strateški najvažnije. Ako uspije napad u ovom smjeru prema Azovskom moru, to bi moglo prekinuti ruske logiističke linije koje povezuju ruski grad Rostov na Donu s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji su Rusi anektirali 2014. godine.

Na tom dijelu bojišta nije bilo puno napretka - s jednom značajnom iznimkom - oko sela Robotine i Verbove u regiji Zaporižja. Naime, ako Ukrajina uspije prekinuti ovu glavnu logističku rutu ruskih snaga, onda će Rusiji biti gotovo nemoguće zadržati svoje goleme snage na Krimu, prenosi Index.

Usprkos značajnim preprekama, navodi BBC, Ukrajinci su uspjeli probiti ruske odbrambene strukture duž južnog bojišta. Ta informacija je sada potvrđena iz više izvora. BBC je provjerio niz videozapisa objavljenih na društvenim mrežama koji prikazuju scene uzduž prve crte bojišta kod Verbove.

Na više snimki vidi se kako ukrajinske snage probijaju rusku obranu sjeverno od sela Verbove. Međutim, ti upadi ne pokazuju da je Ukrajina uspjela preuzeti kontrolu nad tim područjem. Naime, do sada se kroz rusku odbranu probijalo samo ukrajinska pješadija, ali ne i kolone oklopnih vozila koje prolaze probijene točke obrane, iskorištavaju situaciju i uspješno drže kontrolu nad osvojenim područjem.

Ruska vojska je, naravno, davno predvidjela ukrajinski protunapad i provela je mjesece gradeći zastrašujuće obrambene strukture, koje se sastoje od nizova isprepletenih prepreka - antitenkovskih rovova, tzv. zmajevih zuba, te bunkera i golemih minskih polja. Svaki od tih elemenata odbrambene linije pokriven je atiljerijom.

Ogromna minska polja usporavaju ukrajinsko napredovanje. O koliko se gustim minskim poljima radi, najbolje govori podatak da je na nekim mjestima postavljeno i do pet mina po kvadratnom metru.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo