24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

18.09.2023 / 10:15 Svijet - Budimpešta

Mađarska nagovijestila dodatnu odgodu ratifikacije švedskog članstva u NATO-u

Mađarska nagovijestila dodatnu odgodu ratifikacije švedskog članstva u NATO-u
Foto: Agencije
Mađarska nije sigurna da li treba da odobri kandidaturu Švedske za pridruživanje NATO-u, izjavio je predsjednik parlamenta lokalnoj televiziji u nedjelju navečer, potencijalno signalizirajući dodatna odgađanja procesa.

Odobrenje Mađarske u zastoju je u parlamentu od jula 2022. godine, zbog zabrinutosti radi kritika švedskih političara o demokratskom nazadovanju Mađarske.

- Nije sigurno da trebamo odobriti ovu ponudu - izjavio je za HirTV predsjednik parlamenta Laszlo Kover, visoki poslanik vladajuće stranke Fidesz, misleći na švedski prijem u alijansu.

Njegovi komentari uslijedili su nakon pisma koje je mađarski ministar vanjskih poslova uputio svom švedskom kolegi prošle sedmice u kome je ponovo izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, "pristrasnih i nepravednih" optužbi nekih švedskih političara protiv mađarske vlade.

Švedska je prošle godine podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, i većina članica alijanse brzo je ratifiicirala njenu kandidaturu.

Turska i Mađarska tek, međutim, trebaju ratificirati kandidaturu Švedske, a obje zemlje tvrde da blisko koordiniraju svoj stav po tom pitanju.

Mađarski parlament ponovo će se sastati u ovom mjesecu, ali još nije jasno da li će na dnevnom redu biti debata i glasanje o ratificiranju švedskog pristupa zapadnom vojnom savezu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo