13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

18.09.2023 / 12:03 BiH - Nakon tri godine

Obustavljena istraga protiv Milorada Dodika u predmetu 'Ikona'

Obustavljena istraga protiv Milorada Dodika u predmetu 'Ikona'
Foto: Arhiv
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage, ...

... nakon što je iz Ukrajine primilo obavijest da ikona zbog koje je formiran predmet protiv Milorada Dodika, predsjednika RS, ne pripada nacionalnom kulturnom naslijeđu ove zemlje, potvrđeno je za Detektor.

Iz Tužilaštva BiH su, po zamolnici za međunarodnu pravnu pomoć, od Generalnog tužilaštva Ukrajine dobili odgovor u kojem se navodi da se navedena ikona ne nalazi u Državnom registru nacionalne kulturne baštine, te da su istražitelji zatvorili postupak.

“Nisu pronađeni dokazi koji bi ukazivali da je umjetničko djelo nezakonito premješteno, ukradeno sa teritorije Ukrajine i da ima izuzetnu umjetničku vrijednost, niti da pripada nacionalnom kulturnom nasljeđu Ukrajine i da je nacionalna vrijednost“, navodi se u odgovoru Tužilaštvu BiH koje je zbog toga donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

Polovinom decembra 2020. godine Milorad Dodik, tada član Predsjedništva BiH, poklonio je Sergeju Lavrovu, ministru vanjskih poslova Rusije, pozlaćenu ikonu staru 300 godina kao znak “srpsko-ruskog“ prijateljstva.

Iz Ambasade Ukrajine su potom zatražili sastanak s ministricom vanjskih poslova Biserom Turković i glavnom tužiteljicom Tužilaštva BiH Gordanom Tadić. Iz Ukrajinske ambasade su tražili da ikona bude vraćena u ovu zemlju, jer pečat na poleđini ikone nedvosmileno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinska kulturna baština, i koja je nestala iz te zemlje te pripada isključivo Ukrajini. Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov je nakon toga vratio Ikonu.

Iz Tužilaštva BiH su u januaru 2021. formirali predmet i saslušali nekoliko svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo