15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

18.09.2023 / 13:53 Svijet - Christine Lagarde

Šefica Evropske centralne banke kolegama oduzela mobitele zbog curenja informacija

Šefica Evropske centralne banke kolegama oduzela mobitele zbog curenja informacija
Christine Lagarde / Agencije
Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde oduzela je kolegama mobitele prije prošlosedmične sjednice i ukorila ih zbog curenja ključnih informacija u javnost prije donošenja odluka, rekla su Reutersu dva izvora.

Curenje informacija iz upravnog vijeća mučilo je i njezinog prethodnika Marija Draghija, napominje Reuters.

Dvadesetšestorici članova Upravnog vijeća rečeno je da predaju mobitele u srijedu, prvog dana sjednice, kada je na dnevnom redu bio izbor Claudije Buch za glavnu bankovnu supervizoricu u ECB-u, rekli su dobro upućeni izvori. Mobiteli su im vraćeni nakon što je Buch imenovana predsjednicom Jedinstvenog supervizijskog odbora, koji nadzire više od stotinu najvećih zajmodavaca u eurozoni, dodali su izvori.

Šefica ECB-a odlučila je zatražiti mobitele kolega zato što se 2018. godine informacija o izboru aktuelnog predsjednika odbora Andree Enrije pojavila u medijima prije zvanične objave, rekli su izvori.

Glasnogovornik ECB-a odbio je komentarisati informaciju o mobitelima.

Dan prije sjednice Reuters je ekskluzivno otkrio da će ECB podići ključnu prognozu inflacije, što je utrlo put povećanju kamatnih stopa za još četvrtinu postotnog boda. Većina ekonomista i trgovaca prognozirala je da ih ECB neće mijenjati, a mnogi su promijenili mišljenje nakon što je Reuters u utorak navečer objavio izvještaj.

Na početku sjednice Lagarde je kritikovala curenje informacija, a pridružilo joj se i nekoliko kolega. Nekoliko sedmica nakon početka mandata 2019. Lagarde je na sastanku u Njemačkoj obećala da će više slušati mišljenja članova vijeća i donositi odluke tek nakon što ih iznesu.

Zauzvrat je od njih zatražila da ih više ne kritiziraju nakon objave i da interna neslaganja drže podalje od medija i odlože telefone dok njihove kolege govore.

Također je prošle godine utvrdila neformalne smjernice, naloživši članovima vijeća da neposredno nakon sjednice i objave odluka, u pravilu četvrtkom, iznose u javnosti mišljenje većine i da "osobna" stajališta zadrže za sebe do idućeg ponedjeljka.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo