17°C
Mostar 23°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 20°C

18.09.2023 / 15:36 BiH - Herojski grad

Osmanović u Goraždu: Napraviti razliku između heroja i zločinaca

Nizom kulturnih i sportskih dešavanja, u Goraždu je obilježen 18. septembar, Dan prvog oslobođenja tokom agresije, Dan BPK i Grada Goražde. Ovaj grad se danas ponosi epitetom herojskog, jer je to jedini bh. grad na Drini koji se uspio odbraniti tokom agresije na BiH. 

Cvijeće je najprije položeno na Centralnom spomen-obilježju, gdje je odata počast šehidima i poginulim braniocima, te na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda u periodu 1992-1995. godine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je u Goraždu odao počast, te prisustvovao svečanoj akademiji povodom ovog historijski bitnog datuma.

„Ovih dana, nažalost, svjedočimo svojevrsnom revizionizmu historije, kroz orkestrirani napad na grad heroja, u kojem se agresor pokušava da izjednači sa žrtvom. Napadaju naše heroje, podižu optužnice protiv ljudi koji su branili goli život i svoja ognjišta, dok istovremeno porodice ubijenih u ovom gradu još čekaju pravdu. Napominjem da za zločine u Goraždu, zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija, još niko nije procesuiran, što je još jedan udarac pravosuđa na Bošnjake. Više nego ikada, potrebno nam je jedinstvo, i herojski podvizi, kao i prije 31 godinu, kada je oslobođen jedini preostali grad na Drini, što je bila najveća slobodna teritorija u to vrijeme u Bosni i Hercegovini. Želim da vjerujem da su patnje i progoni našeg naroda završeni, i da će se konačno znati napraviti razlika između heroja koje mi poznajemo, i presuđenih ratnih zločinaca, koje pamti druga strana“, poručio je ministar Osmanović.

Pored ministra Osmanovića, Goražde je, među ostalim, danas posjetio i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, te mnogobrojne zvanice iz političkog i vjerskog života BiH.

Podsjetimo, prije tačno 31 godinu, grad na Drini oslobođen je zahvaljujući vojnim operacijama „Krug“ i „Drina“. Bio je to najveći uspjeh Armije RBiH u prvoj godini rata, a oslobođeno je više od 600 kvadratnih kilometara teritorije pod opsadom. Tada je Goražde dobilo epitet grada heroja. Također, prema zvaničnim podacima, u ovim akcijama poginula su 64 borca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo