24°C
Mostar 30°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C

18.09.2023 / 19:19 KORONAVIRUS - Donijeta odluka

U Srbiji obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama

U Srbiji obavezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama
Foto: Ilustracija

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije Covida u Srbiji donijela je na današnjoj sjednici preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova, a jedna od njih je obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je iz instituta "Batut".

Određeno je obavezno testiranje na Covid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije, javljaju srbijanski mediji.

Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odjeljenja, kao i odjeljenja gerijatrije i odjeljenja gdje se liječe pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

Uvedena je i zabrana posjeta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procjenu epidemiološke situacije i daju prijedlog mjera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.

U pogledu bolničkih kapaciteta za smještaj hospitalizovanih pacijenata oboljelih od Covida, Radna grupa je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo