10°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 12°C

19.09.2023 / 06:00 Crna hronika - Berlin

Državljani BiH i Srbije preprodavali proizvode IKEA-e, uhapšeni u Njemačkoj

Državljani BiH i Srbije preprodavali proizvode IKEA-e, uhapšeni u Njemačkoj
Foto: Screenshot

Banda, koju čine državljani Bosne i Hercegovine, Srbije i Njemačke optužena je za krađu, prevaru i falsifikovanje tako što su naručivali robu preko interneta koristeći hakovane račune kupaca i ukradene bankovne kartice, kao i lažne austrijske i nizozemske lične karte.

Danas pred Okružnim sudom u Berlinu pojavili su se državljanin Srbije Mita V. (40), vođa bande, njegova supruga Dajana (33) i djever Milan (31), koji imaju pasoše iz Bosne i Hercegovine te dvojica njemačkih državljana, koji su im bili pomagači.

Kako stoji u optužnici, oni su preko falsifikovanih dokumenata ili hakovanih računa naručivali robu iz IKEA-a, ali i skupe telefone iz poznatih marketa, kao i sve ostalo što im je trebalo u životu: šporet na plin, mašina za pranje i sušenje veša, dječije bicikle, parfeme. Ukupna vrijednost naručene robe, koju nikada nisu platili iznosi 150.000 eura.

Kako se navodi u optužnici, od marta 2022. godine pa nadalje, vođa bande Mita V. je počeo da naručuje IKEA ugradne kuhinje, koje je kasnije preprodavao. Optužen je za 21 slučaj prevare ovog poznatog svjetskog proizvođača namještaja. Klupko prevare se počelo odmotavati kada ga je policija zaustavila sa robom u kombiju. Ali, to ga nije spriječilo da kriminalni porodični biznis nastavi, naručujući robu u poznatim marketima tehničke robe.

U slučaju da prizna sve što mu se stavlja na teret, on bi mogao da dobije šest godina zatvora. Mita V. je danas u sudu rekao da on samo želi perspektivu, jer ima ženu i djecu.

Dalji postupak protiv para je privremeno obustavljen. Izricanje presude zakazano je za 25. oktobar.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo