8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

18.09.2023 / 23:58 Politika - New York

Konaković sudjelovao na sastanku čiji je domaćin Blinken

Konaković sudjelovao na sastanku čiji je domaćin Blinken
Foto: Twitter

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sudjelovao je na sastanku “Javno zdravstvo i sigurnosna prijetnja sintetičkih droga kroz globalnu saradnju“, kojem je domaćin američki državni tajnik Antony Blinken.

Konaković boravi u New Yorku, gdje sudjeluje na 78. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

Konaković je tokom boravka u New Yorku učestvovao na radnom doručku koji je za ministre vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana, Hrvatske i Slovenije priredio ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani.

Istaknuta je potreba za sinergijom i zajedničkim nastupom pod inicijativom ministra Tajanija pod nazivom Grupa prijatelja zapadnog Balkana unutar UN-a.

Konaković je pozdravio inicijativu i naveo da je put BiH nedvojbeno evropska porodica, ali da na tom putu mora postojati saradnja za kakvu vidimo da ima interesa od svih prisutnih na radnom doručku.

Šef bh. diplomatije iskoristio je priliku da istakne implementaciju SDG agende kao platformu za saradnju zemalja zapadnog Balkana s Evropskom unijom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo