24°C
Mostar 28°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 21°C
Bihać 15°C

19.09.2023 / 17:25 BiH - Premijer KS

Uk: Postoji opcija i da ja podnesem ostavku , ali tada pada cijela vlada KS

Uk: Postoji opcija i da ja podnesem ostavku , ali tada pada cijela vlada KS
Foto: FENA

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, gostujući u emisiji BHT1 Uživo Radiotelevizije Bosne i Hercegovine potvrdio je da će naredne sedmice biti poznato kako će izgledati nova Vlada i na koji će način biti riješeno ovo pitanje.

Naime tri su moguća rješenja, a premijer je objasnio da su ustvari najizglednija dva, ostvaka premijera ili smjena dva sporna ministra iz Stranke za BiH od strane skupštine.

"Ja već govorim zadnjih sedam dana "u naredna tri dana", evo neću tačno govoriti datum ali ću mislim da ću biti u prilici naredne sedmice da podnesem jedan vid zahtjeva. Tri su opcije. Prva opcija, da ministri podnesu ostvaku, druga je da premijer podnese ostavku i onda pada cijela Vlada, a treća je da skupština KS smijeni određene ministre", kazao je premijer Uk.

Također nam je potvrdio da broj ministara koji pripadaju "Trojki" ostaje istI.

"Trojka Ima deset ministara i tako će ostati ukoliko se dogovor ispoštuje. Ova dva ministarstva vjerovatno će pripasti nezavisnoj grupi, odnosno nezavisnom klubu: Damir Marjanovića, Admele Hodžić i Redže Lemezana."

Naveo je i razlog zbog kojeg prva opcija rekonstrukcije vlade ne dolazi u obzir, a to je da ministri iz Stranke za BiH sami neće podnijeti ostavku.

Potvrdio je još jednom da postoji opcija njegove ostavke, ali u tom slučaju pada cijela vlada.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo