15°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 17°C

20.09.2023 / 13:26 Politika - Bonske ovlasti

Schmidt nametnuo odluku o MC Srebrenica, najavio i nove

Schmidt nametnuo odluku o MC Srebrenica, najavio i nove
Foto: FENA

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je ponovo iskoristio Bonske ovlasti. 

On je nametnuo izmjene Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari koji je donesen 2007. godine u vrijeme visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga.

- Moramo se suočiti sa poricanjem, revizionizmom i izvrtanjem istine koja je utvrđena pred međunarodnim sudovima. Ovaj napor zahtjeva sveobuhvatne mjere, rekao je Schmidt.

On je potom rekao da je donio odluku te da je odlučio da to bude u Srebrenici i Potočarima.

- Odlukom će se omogućiti MC Srebrenica da razvija i širi svoje aktivnosti, posebno one koje se odnose na istinu o genocidu, kako bi se spriiječilo poricanje i revizionizam. Centar će se proširiti institutom za obrazovanje i edukaciju. Imati ćemo domaći i međunarodni tim eksperata za pitanja genocida, koji će doprinositi aktivnostima Memorijalnog centra. Zajedno sa liderima ovog instituta, moja vizija je da moramo ići na, ne samo komemorativne aktivnosti, nego učiti malđe generacije u Evropi o onome šta se ovdje dogodilo i šta treba raditi dalje, rekao je Schmidt i dodao:

- Ja u svojim ladicama imam još jedan set odluka, gdje pozivam međunarodnu zajednicu i vlasti u BiH da u svoje ruke uzmu stvar, a ako bude prepreka ja sam spreman da na njih stavim svoj potpis. To uključuje unošenje podataka u kaznene evidencije o ljudima koji su osuđeni za genocid i zločine. Ne može se tolerisati da takvi ljudi ne budu evidentirani i da sve prođe kao da se nije ništa dogodilo. Drugo je da se osuđenici za genocid i zloočine ne mogu izabrati na zborima i imenovati na javne funkcije, kao i zabranu dodjeljivanja nagrada takvim licima. Neke stvari će uslijediti dalje.

- Neka ovo bude doprinos onima koji su poginuli, koji su izgubili članove svojih porodica, kazao je Schmidt.
(Vijesti.ba) 
 

Izdvajamo