27°C
Mostar 32°C
Tuzla 30°C
Banja Luka 26°C
Bihać 27°C

20.09.2023 / 14:08 Ekonomija - 'GRAPOS EXPO'

Roboti gračaničke firme Metron Automation posluživali kafu posjetiocima sajma

Roboti gračaničke firme Metron Automation posluživali kafu posjetiocima sajma
Foto: FENA

Roboti gračaničke firme Metron Automation posluživali su kafu posjetiocima 12. međunarodnog sajma poduzetništva i obrta „GRAPOS EXPO 2023“, koji je danas otvoren u Gračanici.

Osnivač firme Metron Automation Asim Pedić rekao je Feni da su za predstavljanje na tom sajmu izdvojili četiri robotske ćelije. Osim posebne atrakcije robota konobara, tu je i robotska ćelija za zavarivanje, zatim za opsluživanje CNC mašina, kao i jedan robot koji vrti reklamu firme. Pored toga, na sajmu su i mladi inženjeri ove firme koji će predstaviti ostale projekte na kojima rade.

Metron Automation je inovativna, mlada i razvojno orijentisana kompanija čija je osnovna djelatnost pružanje usluga iz oblasti robotike i automatizacije, a koja nudi cjelokupno rješenje određenog proizvodnog procesa, kojeg vlasnik želi automatizirati ili robotizirati kako bi krajnji proizvod bio što kvalitetniji.

- Firma je osnovana 2019. godine, a vizija je ostala ista, da se okupi mlad, perspektivan tim, koji može raditi ozbiljne stvari iz oblasti automatizacije i robotike. Trenutno radimo, pored naravno Bosne i Hercegovine i sa partnerima u Sloveniji, Austriji, Srbiji, Njemačkoj. Otprilike 20 do 30 posto naših rješenja, proizvoda plasira se vani - dodao je Pedić.

Metron Automation je dosad ostvarila saradnju s velikim brojem kompanija u BiH, što je dokaz da su domaće firme spremne za modernizaciju svojih proizvodnih procesa. Kada je riječ o dobavljačima, kako je rekao Pedić, oni su pretežno iz Japana i Njemačke, zavisno o kojim komponentama je riječ.

Cijene robotskih ćelija, kako je dodao Pedić, zavise od toga šta je potrebno automatizirati, odnosno robotizirati.

- Neka najjednostavnija ćelija košta oko 50.000 eura, a neke dostižu cijenu i 250 hiljada eura i više, sve to zavisi od puno faktora. Mi radimo po principu, odnosno kod krajnjeg kupca snimimo proces koji se trenutno radi ručno ili uz neke poluautomate i ponudimo jedno kompletno rješenje koje sutra radi automatski, dosta produktivnije i efikasnije - naveo je Pedić.

Naglasio je da je Metron Automation stalno otvoren za prijem novih elektro i mašinskih inženjera.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo