°C
Mostar 0°C
Tuzla -2°C
Banja Luka -2°C
Bihać -1°C

22.09.2023 / 08:53 Politika - Srbija nije prisustvovala

U New Yorku održan sastanak bivših članica o sukcesiji SFRJ

U New Yorku održan sastanak bivših članica o sukcesiji SFRJ
Foto: Twitter

Ministri vanjskih poslova država sukcesora bivše SFRJ sastali su se danas u New Yorku, na marginama 78. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN), kako bi razgovarali o tome kako ubrzati implementaciju Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Predstavnici zemalja koji su prisustvovali sastanku složili su se da će blisko sarađivati ​​na rešavanju otvorenih pitanja i odlučili su da se sastaju na redovnoj osnovi, navodi se na twittu Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Domaćin sastanka bila je ministrica vanjsih i evropskih poslova Tanja Fajon. U saopćenju iz tog ministarstva navodi se da je Slovenija dala inicijativu za sastanak u svjetlu 20. godišnjice stupanja na snagu Sporazuma o pitanjima sukcesije i s ciljem podsticanja razgovora o rješavanju otvorenih pitanja sukcesije.

Ministri iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Slovenije su u zajedničkom saopćenju istakli su da je na današnjem sastanku bilo riječi o tome kako ubrzati implementaciju Sporazuma o pitanjima sukcesije. Dogovorili su se da će blisko sarađivati ​​u rješavanju otvorenih pitanja i redovno se sastajati u tu svrhu. Oni su takođe izrazili žaljenje što Srbija nije prisustvovala sastanku.


(Vijesti.ba(

Izdvajamo