23°C
Mostar 25°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C

22.09.2023 / 12:54 Rat u Ukrajini - Volodimir Zelenski

Ukrajina i Sjedinjene Države dogovorili zajedničku proizvodnju oružja

Ukrajina i Sjedinjene Države dogovorili zajedničku proizvodnju oružja
Foto: Twitter

Ukrajina i Sjedinjene Države dogovorili su se da pokrenu zajedničku proizvodnju oružja, što će omogućiti Kijevu da započne proizvoditi sisteme protivzračne odbrane, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u petak na kraju posjete SAD-u.

U svakodnevnom obraćanju Ukrajincima, Zelenski je kazao da će dugoročni sporazum stvoriti nova radna mjesta i novu industrijsku bazu u Ukrajini, čija je ekonomija uništena ruskom invazijom i ratom.

- Bila je to veoma bitna posjeta Washingtonu, veoma važni rezultati - kazao je Zelenski u video snimku objavljenom na predsjedničkom websiteu u petak ujutro.

- Dugoročni sporazum, radit ćemo zajedno tako da Ukrajina proizvodi potrebno oružje skupa sa Sjedinjenim Državama. Koprodukcija u vojnom sektoru sa Sjedinjenim Državama istorijska je stvar - kazao je.

Kijev je pojačao napore da poveća domaću proizvodnju oružja što je moguće više jer je 19 mjeseci rata stvorilo ogromnu potražnju za oružjem i municijom za odbijanje ruskih napada duž linije fronta od 1.000 kilometara. Ruski zračni napadi širom Ukrajine izazvali su veliku štetu i u njima su poginuli brojni ljudi.

- Spremamo se da skupa sa Sjedinjenim Državama stvorimo novi vojni ekosistem za proizvodnju oružja, za jačanje dalje slobode i zaštitu zajedničkog života - kazao je Zelenski, ne otkrivajući više detalja.

Ukrajina u velikoj mjeri zavisi od vojne podrške Zapada. Kako bi umanjili svoju ovisnost, Zelenski i njegov tim zagovaraju reforme u domaćoj odbrambenoj industriji.

Zelenski je ranije izjavio da će Kijev uskoro biti domaćin međunarodnog foruma za proizvodnju oružja, na koji će biti pozvane kompanije iz više od 20 zemalja.

Ukrajina je već dogovorila nekoliko zajedničkih projekata s centralnoevropskim proizvođačima za popravku ukrajinskih tenkova i drugih vozila, a radi na razvoju proizvodnje dronova i projektila, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo