0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

22.09.2023 / 13:06 BiH - New York

Ministar Konaković sa generalnim sekretarom OSCE-a Helgom Schmid

Ministar Konaković sa generalnim sekretarom OSCE-a Helgom Schmid
Foto: Vijesti.ba

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se 21. septembra 2023. godine, tokom boravka na 78. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, sa generalnim sekretarom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) Helgom Schmid.

 

Ministar Konaković je na početku razgovora pohvalio profesionalizam i naporan rad Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju, unatoč izazovima sa kojima se posljednjih godina svijet suočava.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina početkom ove godine uspješno završila svoje predsjedavanje Forumom OSCE-a za sigurnosnu saradnju (FSC). Izrazio je žaljenje što su FSC i njegov rad trpili posljedice ruske agresije na Ukrajinu. Pozdravio je formiranje „Grupe prijatelja u vezi s pitanjem predsjedavanja OSCE-om 2024.“ te dodao kako ovo smatra konstruktivnim korakom prema pronalaženju rješenja ovog pitanja značajnim za djelovanje Organizacije. Poručio je da će Bosna i Hercegovina nastaviti s podrškom kada je riječ o važnosti i učinkovitosti OSCE-a u ovim izazovnim vremenima.

Generalni sekretar Schmid je izrazila nadu da će BiH nastaviti s provedbom neophodnih reformi u cilju boljeg života građana.

Naglasila je da će na tom putu unapređenja demokratskih procesa naša zemlja imati podršku i pomoć OSCE-a.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o kadrovskim i finansijskim aspektima Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju.

 

(Vijesti.ba) 

Izdvajamo