15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

22.09.2023 / 15:18 Svijet - Berlin

Uzbuna u Njemačkoj: Desničari prave incidente u bivšim konc logorima

Uzbuna u Njemačkoj: Desničari prave incidente u bivšim konc logorima
Foto: Vijesti.ba

Voditelji memorijalnih centara bivših koncentracijskih logora u Njemačkoj osjećaju sve veću ugroženost zbog vandalskih napada koji dolaze s ekstremno desnog spektra, javljaju njemački mediji u petak.

"Trenutno širom Njemačke bilježimo povećanje broja ciljanih napada na koncentracione logore poput vandalizma i ispisivanja nacističkih parola", kaže Clara Mansfeld iz Zaklade za očuvanje sjećanja na žrtve nacionalsocijalističkog režima u Hamburgu.

Ispitivanje provedeno među radniciima memorijalnih centara koncentracionih logora, koje je provela medijska kuća Redakcijska mreža Njemačka (RND), pokazuje porast broja napada pri čemu se u najvećem broju slučajeva radi o ispisivanju parola i simbola tzv. Trećeg Reicha.

"Prije dvije godine radilo se o incidentima koji su se događali jednom mjesečno, sad govorimo o napadima na sedmičnom nivou", kaže za RND zamjenik direktora memorijalnog centra Buchenwald, Rikola-Gunnar Luetgenau.

On dodaje kako je uzastopan rast incidenata pokazatelj da se pokušava ugroziti sjećanje na zločine nacionalsocijalizma, jedan od važnih temelja na kojima počiva današnja Savezna Republika Njemačka.

Verena Bierl, portparolka memorijalnog centra Dachau, pored Münchena, kaže kako su se napadi posljednjih godina usredotočili na virtualni svijet.

"Posljednjih decenija svjedoci smo premještanja napada u digitalni prostor", kaže Bierl.

Ispitivanje javnog mnijenja Zaklade Friedrich Ebert objavljeno ove sedmice pokazalo je porast broja Nijemaca koji gaje nacionalsocijalističke svjetonazore.

U nekoliko saveznih pokrajina na istoku Njemačke desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) trenutno je najpopularnija politička stranka, iako Ured za zaštitu ustavnog poretka govori o jasnom radikalno desnom profilu ove stranke u nekoliko saveznih pokrajina.

Mnogi istaknuti predstavnici ove stranke, poput predsjednika AfD-a za Tirinšku, Björna Höckea, zalažu se za prekid tradicije očuvanja sjećanja na zločine počinjene tpkom nacionalsocijalizma, prenosi Jutarnji.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo