13°C
Mostar 18°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C

22.09.2023 / 19:53 Rat u Ukrajini - ATACMS

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa

Biden ipak Ukrajini šalje projektile dugog dometa
Foto: Agencije
Američki predsjednik Joe Biden obavijestio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da će Washington opskrbiti Kijev projektilima ATACMS dugog dometa, izvijestio je NBC News, ...

... pozivajući se na tri američka dužnosnika i jednog zastupnika u Kongresu.

Kijev već duže traži od Bidenove administracije vojne taktičke raketne sisteme (ATACMS) kako bi njima napadali i ometati opskrbne linije, zračne baze i mrežu željeznica na teritoriju koji je okupirala Rusija.

Zelenski je jučer posjetio Washington da bi razgovarao s Bidenom. SAD je tom prilikom najavio novi paket vojne pomoći Kijevu u iznosu od 325 miliona dolara. Ali, savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan rekao na konferenciji za novinare u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sisteme za protuzračnu odbranu, ali "za sada" ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Pentagon nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Reuters je ranije izvještavao o tome da Bidenova administracija razmatra slanje ATACMS-a Ukrajini, čiji je doseg 306 kilometara. Sistemi ATACMS dizajnirani su za napade prilično udaljene od prve crte bojišnice.

Biden je uvjerio Zelenskog u četvrtak da će se snažna američka podrška za odbijanje ruskih agresora nastaviti uprkos protivljenju nekih republikanskih zastupnika koji se ne slažu sa slanjem milijarda dolara pomoći.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo