15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

23.09.2023 / 12:19 Rat u Ukrajini - Ottawa

Zelenski zahvalio Kanadi: Pomogli ste spasiti hiljade života

Zelenski zahvalio Kanadi: Pomogli ste spasiti hiljade života
Foto: Vijesti.ba
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je zahvalio Kanadi za pomoć u ratu protiv Rusije, rekavši da je pomoć Ottawe pomogla spasiti hiljade života.

"Kanadska podrška Ukrajini s oružjem i opremom omogućila nam je da spasimo hiljade života", rekao je Zelenski tokom svoga prvog posjeta Kanadi od početka rata.

"Kanadski primjer u sankcijama protiv Rusije zbog ovog rata i terora zaista je ohrabrio druge u svijetu da ga slijede", rekao je u govoru u kanadskom parlamentu.

"Kako Rusija nikad više ne bi donijela genocid u Ukrajinu, i kako to nikad više ne bi pokušala, Moskva mora izgubiti jednom i zasvagda, i izgubit će", rekao je.

Iako je protuofanziva ukrajinskih snaga da vrate okupirani teritorij u zastoju, Zelenski je ponovio prošlomjesečne komentare u kojima je predvidio pobjedu.

Kratko prije nego što je Zelenski govorio, premijer Justin Trudeau rekao je da će Kanada dati dodatnih 650 miliona kanadskih dolara vojne pomoći u naredne tri godine kako bi Ukrajinu opskrbila s 50 oklopnih vozila. Ottawa će također poslati stručnjake koji će pomoći ukrajinskim pilotima koji upravljaju zapadnim avionima F-16, rekao je.

"Nastavit ćemo raditi s našim partnerima uključujući i unutar NATO-a da pružimo nepokolebljivu podršku. I nastavit ćemo pružati ekonomsku podršku Ukrajini u narednoj godini, tako da ostane snažna, dinamična i prosperitetna demokratska zemlja", rekao je Trudeau.

U Kanadi žive 1.4 miliona ljudi ukrajinskog porijekla, najviše nakon Ukrajine i Rusije.

Zelenski je u tu zemlju doletio iz Washingtona gdje je jučer zatražio podršku od američkih zastupnika, uslijed sumnji nekih republikanaca bi li Kongres trebao odobriti još pomoći.

Iako u Kanadi nema takvih podjela, zemlja nema finansijskih mogućnosti ili vojnih zaliha poput SAD-a, Njemačke ili drugih velikih zemalja koje pružaju podršku, prenosi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo