13°C
Mostar 19°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

23.09.2023 / 14:22 Rat u Ukrajini - Ukrajinski zapovjednici

Kontraofanziva nanosi značajne gubitke ruskim linijama

Kontraofanziva nanosi značajne gubitke ruskim linijama
Foto: Reuters
Upotreba teškog naoružanja koje je isporučio Zapad Ukrajini u žestokoj borbi koja bjesni na periferiji Bahmuta, a koji je Rusija zauzela u maju, nanosi značajne gubitke neprijateljskim linijama, kazali su ukrajinski komandanti za Reuters.

Ohrabreni nakon prošlosedmičnog zauzimanja ključnog sela Kliščivka, ukrajinski vojnici koristili su haubice od 155 milimetara kao ključnu opremu koje pružaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici u NATO-u.

Zapovjednik jedinice, Oleksandr, kazao je da se ukrajinske oružane snage "veoma oslanjaju" na tešku artiljeriju, uključujući top "Krab" poljske proizvodnje i samohodnu haubicu M109 američke proizvodnje.

- Čak i jedan pištolj može potpuno preokrenuti situaciju. Napad se može zaustaviti jednim takvim oružjem - rekao je on.

- Glavna stvar je ciljati tamo gdje je potrebno. Oni (Rusi) mrze našu opremu. To je ono što saznajemo iz njihovih presretnutih razgovora. Čujemo da im stalno pravimo pakao  i oni se stalno pitaju koliko nam je municije ostalo - kazao je.

Oleksandr (30), opisao je Kliščivku - selo na visovima južno od razorenog grada Bahmuta - kao "jedno od mjesta koje su oni (Rusi) držali."

- Vidjet ćemo šta je slijedeće. Širit ćemo naš uspjeh - rekao je on.

Ukrajinski komandanti opisali su zauzimanje Kliščivke i obližnje Andrijevke kao odskočnu dasku za povratak Bahmuta, koji je pao u ruske ruke nakon višemjesečnih nekih od najtežih borbi u ratu.

Ti pomaci među najznačajnijim su u ukrajinskoj kontraofanzivi, koja je počela u junu i koja ima za cilj da probije utvrđene ruske linije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i visoki zvaničnici pozdravili su napredak i odbacili kritike sa Zapada da kontraofanziva napreduje presporo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo