13°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 14°C

23.09.2023 / 14:23 Svijet - Andrej Medvedev

Norveška policija uhapsila bivšeg komandanta Wagnera

Norveška policija uhapsila bivšeg komandanta Wagnera
Foto: Reuters
Norveška policija uhapsila je bivšeg komandanta plaćeničke grupe Wagner zbog sumnje da je pokušao ilegalno preći granicu i ući u Rusiju nakon što je u ovoj godini zatražio azil u Norveškoj, kazao je u subotu njegov advokat.

Andrej Medvedev, koji je pobjegao iz Rusije u januaru preko njene arktičke granice s Norveškom, opisao je kako bježi dok su ruski stražari otvarali vatru na njega. Govorio je o svom borbenom iskustvu  u Ukrajini u okviru Wagner grupe.

Policija je u saopćenju objavljenom u petak navečer navela da je muškarac u 20-im godinama priveden zbog pokušaja ilegalnog prelaska ruske granice, ali nije navela njegovo ime. Službenik lokalne policije Finnmark odbio je otkriti identitet uhapšenog čovjeka.

Prelazak granice s Rusijom dopušten je samo na određenim mjestima.

Hapšenje Medvedeva došlo je, međutim, zbog nesporazuma, kazao je za Reuters njegov norveški advokat Brynjulf Risnes.

- Bio je gore da vidi da li može da pronađe mjesto gdje bi prešao (u Norvešku u januaru). Zaustavljen je kada je bio u taksiju. Nikada nije bio blizu granice. Nikada mu nije bila namjera da pređe granicu s Rusijom - kazao je Risnes.

Prilikom dolaska u Norvešku, Medvedev je rekao da je tražio azil jer se plašio za svoj život nakon što je svjedočio o ubijanju i maltretiranju ruskih zarobljenika dovedenih na liniju fronta u Ukrajini.

Njegov bijeg u januaru dospio je na naslovnice širom svijeta kao rijedak primjer u vrijeme da je neko prebjegao u zapadnu zemlju tvrdeći da se borio za Rusiju kao plaćenik u ratu u Ukrajini.

On je, međutim, u maju, u video snimku objavljenom na YouTubeu, kazao kako želi da se vrati u Rusiju iako je vjerovao da bi to moglo predstavljati rizik za njegov život, opisujući sebe kao "neku vrstu dječaka u velikoj igri" koje više ne želi biti dio nje.

Risnes je rekao da Medvedev ima pravo da se vrati u Rusiju ako to želi, ali da "treba da se desi mnogo promjena" kako bi se sigurno vratio.

U aprilu je Medvedev u Norveškoj osuđen za učešće u tuči u baru i nošenje vazdušnog pištolja, ali je oslobođen optužbi za nasilje nad policijom. Tada je kazao da gleda u budućnost i nada se azilu.

Osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin poginuo je 23. augusta kada se privatni avion koji je koristio srušio u nerazjašnjenim okolnostima, samo dva mjeseca nakon što je nakratko poslao svoje plaćenike da napreduju ka Moskvi u direktnom izazovu ruskom establišmentu, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo