3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

23.09.2023 / 14:28 Svijet - Xi Jinping

Kina je spremna sarađivati s Južnom Korejom na promoviranju strateškog partnerstva

Kina je spremna sarađivati s Južnom Korejom na promoviranju strateškog partnerstva
Foto: Reuters
Kina je spremna sarađivati s Južnom Korejom na promoviranju strateškog partnerstva koje će se razvijati u skladu s vremenom, ...

... poručio je predsjednik Xi Jinping južnokorejskom premijeru Han Duck-soou u subotu, u jeku rastućih napetosti oko Rusije, Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Xi je razgovarao s Hanom u istočnom kineskom gradu Hangzhou prije ceremonije otvaranja Azijskih igara, javila je Kineska centralna televizija (CCTV).

Posvećenost saradnji došla je uoči zakazanih trilateralnih razgovora između Kine, Japana i Južne Koreje u Seulu 26. septembra, prvog samita koji predvode njihovi visoki zvaničnici u posljednje četiri godine.

Xi je kazao Hanu da pozdravlja samit u pogodnom trenutku i da će ozbiljno razmotriti pitanje posjete Južnoj Koreji, jsvila je novinska agencija Juga, Yonhap, u subotu.

U kineskom saopćenju se ne pominje Xijev komentar na samit ili posjetu Seulu.

- Kina pridaje veliku važnost pozitivnoj spremnosti Južne Koreje da se posveti saradnji - kazao je Xi i zamolio Južnu Koreju da joj izađe u susret kako bi zadržala pravac prijateljske saradnje.

- Dvije zemlje mogu produbiti obostrano korisnu saradnju - kazao je on.

Napetosti između dvije zemlje istočne Azije porasle su nakon jednosedmične posjete sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una Rusiji u ovom mjesecu, što je razljutilo Sjedinjene Države, Japan i Južnu Koreju.Južna Koreja je uvela sankcije protiv deset pojedinaca i dva entiteta u vezi sa nuklearnim programom Sjeverne Koreje i trgovinom oružjem s tri zemlje, uključujući Rusiju, saopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo