8°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

23.09.2023 / 19:20 Rat u Ukrajini - MVP Mađarske

Sijarto: Uslovi za mir u Ukrajini sve gori

Sijarto: Uslovi za mir u Ukrajini sve gori
Foto: Agencije

Uslovi za mir u Ukrajini biće sve gori iz dana u dan, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto poslije sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

"Pogrešno je misliti da će se okolnosti i uslovi za mir u budućnosti poboljšavati. Okolnosti i uslovi za mir će se pogoršavati iz dana u dan. Lako je razumjeti zašto. Svaki naredni dan proizvodi sve više mrtvih i sve više razočarenja i više razaranja", istakao je on u intervjuu za TASS.

Sijarto smatra da je došlo vrijeme za rješavanje sukoba. "Žalimo zbog svih izjava i svih odluka koje su na neki način opterećivale pregovore i raduju nas sve odluke koje pomažu da se pregovori odvijaju", rekao je Sijarto.

Ruske vlasti su u više navrata izrazile spremnost da se uključe u pregovore sa Ukrajinom o rješavanju sukoba, navodi TASS.

Međutim, portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova istakla je da je ukaz ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog o zabrani razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom ključna prepreka pregovorima, zajedno sa inicijativama Ukrajine koje "otkrivaju da je Kijev odvojen od realnosti", uključujući zahtjev za povlačenje ruskih trupa iz novih regiona zemlje.

(VIjesti.ba)

Izdvajamo