1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

24.09.2023 / 16:49 Regija - Opsadno stanje

Kosovska policija: Tri napadača ubijena, četiri pomagača uhapšena

Kosovska policija: Tri napadača ubijena, četiri pomagača uhapšena
Foto: X
Trojica napadača na Kosovu su ubijena, dok su u Rudarama uhapšena četvorica njihovih pomagača, saopćila je kosovska policija.

Podsjetimo, tridesetak naoružanih napadača skriva se u manastiru Banjska na sjeveru Kosova, a opkolile su ih jake policijske snage. KFOR je saopćio da nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj i dodao da su trupe KFOR-a prisutne u tom području koje su spremne da odgovore ako bude potrebno.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova zatražio da se napadači predaju sigurnosnim vlastima.

“Postoji najmanje 30 do zuba naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga i koje pozivam da se predaju našim sigurnosnim tijelima. Oni su ti koji napadaju našu policiju, čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, rekao je.


Pokazujući fotografijama, Kurti je rekao da se oko samostana u Banjskoj i Zvečanu nalaze do zuba naoružani ljudi sa vojnom opremom, koji nose maske.

“Sigurnosni organi i tužiteljstvo izvršit će izvide kako bi prepoznali te uniforme. Kao što se vidi, kod manastira se osim džipova nalazi i jedno blindirano vozilo. Primjećujete da postoji oklop koji je tipičan za bojnu uniformu i opremu. Predstavljena je organizirana formacija koja je došla ratovati na Kosovo”, rekao je.

Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je vanredno obraćanja večeras u 20 sati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo