10°C
Mostar 13°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

24.09.2023 / 19:20 Regija - Trenutno je mirno

Kosovo: Policija napustila manastir, Vučić se obraća u 20 sati

Kosovo: Policija napustila manastir, Vučić se obraća u 20 sati
Foto: Koha
Trenutno je situacija u manastiru Banjska mirna. Naoružana lica koja su danas provalila manastirsku kapiju napustila su manastir, a trenutno je ispred kapije i u dvorištu manastira primjećeno prisustvo Kosovske policije, saopštila je upravo Eparhija raško-prizrenska.

Poručuju da, iako je trenutno mirno, vlada neizvjesnost, ali i zabrinutost kod monaha i vjernika.

„Eparhija raško-prizrenska obaviještava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvijek osjeća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira“, navodi se u saopštenju.

Osim Kosovske policije, u dvorištu manastira nalazi se i EULEX, kao i šef ove misije Đovani Pjetro Barbano.

Iz Eparhije potvrđuju i sada da se u konaku manastira još uvijek nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloljetne djece. Svi su dobro.

„Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što prije okončati“.

Šef ureda predsjednika Skupštine Kosova: U manastiru nađen arsenal oružja

Ilir Kerčeli, šef ureda predsjednika Skupštine Kosova Gljauka Konjufce, rekao je da je kosovska policija pronašla arsenal oružja u manastiru Banjska, piše Albanian post.

Građani se okupljaju u Prištini, pale svijeće za ubijenog policajca

Građani Prištine se okupljaju kako bi upalili svijeće za pripadnika kosovske policije koji je sinoć ubijen u selu Banjska u zvečanskoj općini. Paljenju svijeća nazočit će i ambasador SAD-a na Kosovu.

KoSSev saznaje i da će u toku sutrašnjeg dana policija od svih prisutnih u manastiru sutra uzimati izjave u vezi sa današnjim događajima.

Kosovski Telegraf saznaje da je lice koje je ranije uhapsila kosovska policija B.S., rođen 1992. godine, iz Sjeverne Mitrovice, pripadnik Civilne odbrane.

Pogledajte video:


Kosovska policija: Tri napadača ubijena, četiri pomagača uhapšena

Trojica napadača na Kosovu su ubijena, dok su u Rudarama uhapšena četvorica njihovih pomagača, saopćila je kosovska policija.Podsjetimo, tridesetak naoružanih napadača skriva se u manastiru Banjska na sjeveru Kosova, a opkolile su ih jake policijske snage. KFOR je saopćio da nastavlja pomno da prati situaciju u Banjskoj i dodao da su trupe KFOR-a prisutne u tom području koje su spremne da odgovore ako bude potrebno.

Premijer Kosova Albin Kurti je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća sigurnosti Kosova zatražio da se napadači predaju sigurnosnim vlastima.

“Postoji najmanje 30 do zuba naoružanih ljudi, profesionalaca, vojske ili policije, koji su pod opsadom naših policijskih snaga i koje pozivam da se predaju našim sigurnosnim tijelima. Oni su ti koji napadaju našu policiju, čak i nakon što su ubili Afrima Bunjakua i ranili Albana Rashitija”, rekao je.

Pokazujući fotografijama, Kurti je rekao da se oko samostana u Banjskoj i Zvečanu nalaze do zuba naoružani ljudi sa vojnom opremom, koji nose maske.

“Sigurnosni organi i tužiteljstvo izvršit će izvide kako bi prepoznali te uniforme. Kao što se vidi, kod manastira se osim džipova nalazi i jedno blindirano vozilo. Primjećujete da postoji oklop koji je tipičan za bojnu uniformu i opremu. Predstavljena je organizirana formacija koja je došla ratovati na Kosovo”, rekao je.


Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je vanredno obraćanja večeras u 20 sati.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo