13°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

25.09.2023 / 19:18 BiH - Šta su razlozi

Otkazana sjednica Skupštine: Je li stabilna vlast u Tuzlanskom kantonu?

Otkazana sjednica Skupštine: Je li stabilna vlast u Tuzlanskom kantonu?
Foto: Vijesti.ba

Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona koja je bila zakazana za danas, nije održana.

Konkretnog pojašnjenja zbog čega je sjednica odgođena nema. Zahtjev za odgodu je dostavila SDA, uz obrazloženje da dio zastupnika ove stranke nije u mogućnosti prisustvovati sjednici. Ipak, nezvanične informacije govore da je u pitanju sukob unutar SDA i da je vlast u TK ozbiljno poljuljana.

Činjenica je da su zastupnici SDA u Skupštini TK, predsjedniku Skupštine Žarku Vujoviću poslali zahtjev za otkazivanje sjednice, jer kako su naveli, određen broj zastupnika ove stranke nije u mogućnosti prisusutvovati sjednici. Vujović je zakazao hitan Kolegij skupštine, na kojem je izglasano da se sjednica otkazuje.

Kako saznajemo, razlog otkazivanja sjednice Skupštine TK je, ipak, političke prirode i nesuglasica unutar SDA.

„Ja od početka govorim da je ova koalicija sklopljena iz ličnih interesa. Sada vidimo da zbog tih stranačkih sukoba u SDA ali i DF-u dolazi do ovih problema da nemaju većinu i otkazuju sjednice. Evidentni su problemi i unutar samog Kluba SDA', kazao nam je Husein Tokić, zastupnik BH Socijaldemokrata u Skupštini TK.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović nam je potvrdio da je zahtjev za otkazivanje sjednice dobio jutros, a da je obrazloženje da određen broj zastupnika SDA nije u mogućnosti prisustvovati sjednici.

„Dopis je poslao predsjednik Kluba SDA Šekib Umihanić. Ja sam sazvao Kolegij Skupštine, sjednica održana, glasalo se i otkazana sjednica. O razlozima otkazivanja sjednice morate pitati Šekiba Umihanića.“- istakao je Vujović.

Pozvali smo i Umihanića kao većinu ostalih zastupnika SDA u Skupštini TK, simptomatično, niko od njih se nije javljao na pozive osim Muamera Zukića koji, kako je kazao, nije najbolje upućen zašto je otkazana sjednica.

„Ono što ja znam da su neki od zastupnika spriječeni da prisustvuju sjednici, da li su bolesni ili šta već, vjerujte da ne znam“ – kazao nam je Zukić.

Neki izvori tvrde da su problemi unutar same stranke jer je Smajo Mandžić, nezadovoljan što neke od njegovih inicijativa nisu prošle u Skupštini, otkazao saradnju.

Smajo Mandžić za Vijesti.ba kaže da se zdravstveno ne osjeća dobro, priznaje da njegova jedna inicijativa u Skupštini nije realiovana, ali da on ne pravi opstrukcije.

„Oni su sjednicu mogli održati i bez mene. Imali su većinu u Skupštini i bez mene. Ja ne zatežem ništa, niti imam problem sa strankom SDA čiji sam i ja član", kazao je Mandžić.

Je li koalicija stabilna i prijeti li joj raspad i smjena vlasti pitali smo predsjednika Skupštine Žarka Vujovića.

„Ja kako znam koalicija je stabilna ali gledajte sjednica je bila zakazana, sve je bilo u redu i jutros sam zatekao taj dopis da se otkaže", kazao je Vujović.

M.V

(Vijesti.ba)

Izdvajamo