29°C
Mostar 33°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 25°C
Bihać 29°C

26.09.2023 / 11:12 Ekonomija - Sarajevo

Hasičević sa predstavnicima Ambasade SAD: Stvoriti uslove za strane investicije

Hasičević sa predstavnicima Ambasade SAD: Stvoriti uslove za strane investicije
Foto: FENA
Predstavnici Ambasade SAD-a u BiH iz ekonomskog odjela Allison Stepinac i Edhem Branković posjetili su danas federalnog ministra trgovine Amira Hasičevića i tom prilikom su razgovarali o unaprjeđenju sektora trgovine u Federaciji BiH.

Ministar Hasičević ih je upoznao i s aktivnostima koje ministarstvo poduzima kako bi kroz dijalog s predstavnicima poslodavaca, trgovaca, sindikata i radnika odgovorilo izazovima trenutne situacije na tržištu, navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva trgovine.

Predstavnike ekonomskog odjela američke Ambasade ministar Hasičević je upoznao i s izradom tri zakona i to: Zakona o unutrašnjoj trgovini, Zakona o kontroli cijena i Zakona o zaštiti potrošača na čemu ministarstvo intenzivno radi, te posebno istaknuo kako je jedan od prioriteta digitalizacija ministarstva koja bi ubrzala i harmonizaciju svih propisa s evropskim direktivama.

Predstavnici Ambasade SAD-a u BiH istaknuli su kako podržavaju aktivnosti Federalnog ministarstva trgovine i izrazili zainteresiranost za saradnju u realizaciji zajedničkih aktivnosti, koje bi doprinijele poboljšanju poslovnog ambijenta u Bosni i Hercegovini, poboljšanju u oblasti trgovine, kao i stvaranju uslova za strane investicije, posebno kroz uvođenje novih tehnologija.

Također su sugerirali i bolju saradnju s Američkom privrednom komorom u BiH, projektima USAID-a i drugima koji bi kroz programe mogli pomoći Ministarstvu u realizaciji planiranih projekata.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo