0°C
Mostar 4°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

26.09.2023 / 12:40 Svijet - Linija 30 km

Historijska željeznička veza između Iraka i Irana spremna za 18 mjeseci

Historijska željeznička veza između Iraka i Irana spremna za 18 mjeseci
Foto: Google Maps

Irak se nada da će završiti svoju prvu željezničku vezu sa susjednim Iranom u roku od 18 mjeseci, uglavnom kako bi pomogao u transportu miliona hodočasnika koji svake godine posjećuju šiitska muslimanska svetilišta u Iraku, rekao je viši savjetnik za transport.

Linija od otprilike 30 kilometara će se protezati između iračkog grada Basre na jugu i iranskog pograničnog grada Shalamja, povezujući nacije s vezama koje su se produbile od američke invazije na Irak 2003. godine, nakon čega su proteheranske šiitske muslimanske stranke pojačale svoj utjecaj u Bagdadu.

- Trebali bismo vidjeti da vozovi krenu za otprilike 18 mjeseci jer je to mala udaljenost - rekao je za Reuters Nasser Al-Asadi, savjetnik za transport iračkog premijera.

Dodao je da vlada planira i metro vezu između Karbale i Najafa, sjedišta iračkog šiitskog klera.

Irak i Iran vodili su razorni osmogodišnji rat 1980-ih, tokom kojeg je veliki dio pograničnog područja bio teško miniran.

Ali otkako su SAD zbacile bivšeg lidera Sadama Huseina 2003. godine, šiitske muslimanske stranke bliske Teheranu postale su ključni politički igrači u Bagdadu, a ekonomske i vjerske veze između obje nacije su se proširile.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo