0°C
Mostar 5°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C

26.09.2023 / 15:36 Svijet - Preminuo u 98. godini

Sahranjen bivši italijanski predsjednik Giorgio Napolitano

Sahranjen bivši italijanski predsjednik Giorgio Napolitano
Foto: PIXSELL

Italija je u utorak održala svoju prvu nereligioznu sahranu za šefa države uz sekularnu službu u parlamentu za Giorgia Napolitana, predsjednika u dva mandata koji je preminuo prošle sedmice u 98. godini, prenosi Reuters.

Napolitano je bio prvi bivši komunista koji je postao predsjednik i prva osoba koja je dva puta birana na tu funkciju, koju je obnašao od 2006. do 2015. godine.

- Vodio je dobre bitke i podržavao pogrešne ciljeve, pokušavajući, malo po malo, da ispravi greške i istraži nove puteve - rekao je njegov sin Giulio uglednicima, među kojima su bili talijanska premijerka Giorgia Meloni, francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački predsjednik Frank Walter Steinmeier.

Prisutno je bilo i najmanje osam bivših italijanskih premijera.

- Nije mogao podnijeti demagogiju, duh frakcija, svođenje političke debate na vikanje i pogrde - rekao je Giulio Napolitano.

Italijanski predsjednici su uglavnom ceremonijalne ličnosti, ali obožavatelji pripisuju Napolitanu to što je spasio zemlju od finansijske propasti 2011. godine kada je uvjerio tadašnjeg premijera Silvija Berlusconija da podnese ostavku tokom dužničke krize, otvarajući put tehnokratskoj vladi koja je smirivala tržišta.

(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo