23°C
Mostar 31°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 27°C

26.09.2023 / 20:00 BiH - Miljenik vlasti

Lupon vlada naplatom parkinga u KS, oglasio se i Transparency

Lupon vlada naplatom parkinga u KS, oglasio se i Transparency
Foto: Vijesti.ba
Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je još prije šest godina kupilo sistem za naplatu i kontrolu naplate parkinga od firme Lupon Venturas iz Sarajeva, ali bez kupovine izvornog koda i autorskih prava.

Magazin Žurnal je problem naplate parkinga u bh. prijestolnici ponovo aktuelizirao nakon posljednjeg javnog poziva objavljenog u julu, na kojem je, kako navode, posao održavanja softvera i aplikacije ponovo dobila firma Lupon Venturas, koja zbog već navedenog "nedostatka" zapravo jedina i može dobiti tender.
 
Godišnje 120.000 KM
 
Za ove usluge se od 2019. godine na godišnjem nivou izdvaja oko 120 hiljada maraka, a posljednji ugovor potpisan je na tri godine i vrijedan je 360 hiljada maraka bez PDV-a.
 
Za komentar smo upitali Damjana Ožegovića iz Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH), koji je za Vijesti.ba poručio da su takve javne nabavke hronični problem u našoj zemlji.
 
"Takve nabavke nisu rijetkost kod nas, mada s vremenom postaju sve rjeđe. Međutim, ono što se dešava pogotovo kod nabavki IT usluga, pa čak i sredstava i opreme za zdravstvene ustanove, je to da se nabave određene usluge ili uređaji koje mogu održavati samo firme koje su prvobitni dobavljači. Ne otkupi se izvorni kod, pa se onda za te aparate ili usluge ne mogu koristiti neki drugi aparati koji ne pripadaju firmi koja je prvobitni dobavljač, iako su i oni prilagođeni. To je manjkavost cijelog sistema", rekao je Ožegović, te dodao:
 
"Zakon o javnim nabavkama u članu 3 predviđa da se nabavke moraju vršiti tako da se za najmanje novca obezbjeđuju najkvalitetnije robe, radovi ili usluge. Ali, na ovaj način se zatvara krug svih budućih potencijalnih ponuđača, pa su svi drugi onemogućeni da se ravnopravno nadmeću na tenderu. Tu su narušeni opći principi Zakona o javnim nabavkama. Tako se onemogućuje drugim firmama da za niže cijene ponude možda čak i bolje usluge, što i jeste smisao javnog nadmetanja".
 
Miljenik vlasti
 
Osim činjenice da Ministarstvo prilikom kupovine sistema nije kupilo i izvorni kod i autorska prava, sporne su i druge činjenice. Te činjenice je utvrdio Ured za razmatranje žalbi jer se BH Telecom žalio na uslove navedene u tenderskoj dokumentaciji za ovogodišnju nabavku usluga održavanja. Navodi u žalbi BH Telecoma najviše se tiču činjenice ko je vlasnik sistema, izvornog koda i autorskih prava te potvrde koje je tražena u sklopu dokazivanje tehničke i profesionalne sposobnosti, piše Žurnal.
 
Ministarstvo je od ponuđača zahtijevalo potvrdu izdatu od strane proizvođača tj. firme Lupon Ventures da su ovlašteni partneri ove firme. Dva mjeseca od raspisivanja tendera Ured za razmatranje žalbi uvažio je žalbu BH Telecoma i poništio je tendersku dokumentaciju.
 
Ministarstvo godinama na tenderima tvrdi da u svrhu zaštite eksluzivnih prava samo ova firma može raditi održavanja.
 
Lupon je inače “miljenik” pregovaračkih postupka bez objave obavještenja i direktnih sporazuma, godinama unazad. U oktobru 2021. godine potpisan je ugovor održavanja softvera i aplikacija za naplatu i kontrolu naplate parkiranja u iznosu od 119.300 KM, pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja. U august ove godine potpisan je i direktni sporazum u iznosu 5.943 KM, po kojem će Lupon izvršiti nabavku prenosnih uređaja za kontrolu parkinga.
 
I tako sve unazad do 2015. godine kada Lupon dobija posao impementacije sistema za izdavanje, poništenje i naplatu elektronskih karata u gradskom i prigradskom prijevozu. Te godine se na potpisivanju memoranduma s resornim ministrom kao jedan od vlasnika Lupona pojavljuje Azem Husrep. Poslije toga rijetko, tek u svečanim prilikama, poput one na vjenčanju kćerke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo