15°C
Mostar 23°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

26.09.2023 / 19:27 Politika - MO BiH

Helez sa ministrom odbrane Norveške: Euroatlantski put BiH nema alternative

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, primio je u službenu posjetu ministra odbrane Kraljevine Norveške Bjørna Arilda Grama, koji je došao u posjet BiH.

 Razgovarano je o bilateralnoj suradnji dviju zemalja s posebnim osvrtom na proces euroatlantskih integracija i ulogu Ambasade Kraljevine Norveške, kao kontakt ambasade za suradnju BiH s NATO savezom.

Ministar Helez informirao je kolegu Grama o aktivnostima koje provode MO i OS BiH, kad se radi o evroatlantskom putu naše zemlje te iskazao zadovoljstvo činjenicom da Bosna i Hercegovina radi na ispunjavanju uvjeta sadržanih u 14 prioriteta Evropske unije, koji su postavljeni za otpočinjanje pregovora o članstvu u EU.

Ministar je, u razgovoru još jednom, naglasio da evroatlantski put naše zemlje nema alternative i da će institucije naše zemlje, posebno MO i OS BiH nastaviti put reformi koje vode ka punopravnom članstvu i u NATO i u Evropsku uniju, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Helez je zahvalio kolegi Gramu za pomoć koju Norveška pruža razvoju OS BiH kroz projekte učenja engleskog jezika, pomoći u opremi za nadzor i uništavanje nestabilnog streljiva i viškova minsko-eksplozivnih sredstava te izgradnji integriteta i podizanju razine obuke.

Ministar Gram iskazao je u razgovoru punu potporu Bosni i Hercegovini u ostvarenju strateških vanjsko-političkih ciljeva, ta kazao da će norveška ambasada u BiH i dalje stanovnicima BiH ukazivati na korist i značaj punopravnog članstva u NATO savezu.

On je najavio i daljnju pomoć u jačanja obrambenih kapaciteta BiH, potporu u suočavanju sa suvremenim prijetnjama, uključujući i kibernetičke prijetnje te financijsku pomoć Središtu za obuku za operacije podrške miru (SOOPM/PSOTC), kao i programe promoviranja ravnopravnosti spolova u OS BiH.

Ministar Helez posebno je skrenuo pažnju na potrebu za pomoć u modernizaciji OS BiH borbenim sredstvima, kako u tome BiH ne bi zaostajale za drugim zemljama regije.

- Niko se ne treba bojati modernizacije i opremanja Oružanih snaga BiH. Podsjećam da Bosna i Hercegovina u svojoj povijesti nikad nikog nije napala, niti i namjerava - naglasio je Helez.

Zamjenik ministra Goganović je naglasio da je, dosadašnja suradnja s Kraljevinom Norveškom, uspješna i izrazio nadu da će tako biti i u narednom periodu.

- Evropski put BiH je svakako prioritet i svi trebamo dati doprinos da bi stvorili pregovore o članstvu u EU - rekao je Goganović. Dodao je da je „sigurnosna situacija u BiH stabilna i veliku zahvalnost tome dugujemo misiji EUFOR-a“ te je izrazio očekivanje da će doći do produženja misije EUFOR-a. Imajući u vidu da je Ambasada Kraljevine Norveške kontakt ambasada NATO-a, Goganović je naglasio opredjeljenje za saradnju sa NATO alijansom kako je to i definirano Programom reformi.

Zamjenik ministra Galić također je zahvalio Norveškoj za dosadašnju pomoć i izrazio očekivanja da će Norveška isto tako podržati punopravno članstvo u NATO-u i EU.

Ministar Gram je istaknuo da će Norveška nastaviti pomagati BiH i podržavati suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njezin multietnički karakter.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo